07 Юли 2020вторник23:06 ч.

Отличници по пороци

/ брой: 102

автор:Юри Михалков

visibility 553

В славните години на новия цивилизационен избор страната ни е създала невръстни еврошампиончета по пороци. България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните, показва проучване на СЗО. На този порок робуват цели 38% от 15-годишните момичета. Дали не се подговят цигари да раждат?! 

През цели 30 години преход държавата решаваше куп епохални задачи - отливаше основите на демокрацията и на престъпността, зидаше пазарната икономика и масовото обедняване, разчистваше пътя на олигарсите и далаверите, прокарваше пъртината на човешките права и беззаконието, редеше здравни услуги и висока смъртност. 

Учениците нямаше как да са изключение от епохалните промени. Те получиха свободата да правят неща, каквито при соца бяха немислими, включително да се тровят - палят цигара пред училището още в първия учебен ден, "димят" през всяко междучасие, че дори и пред учителите, които се преструват, че не виждат, или свенливо им правят забележка. Учениците получиха и свободата да ходят пийнали или дрогирани на училище. Както и да теглят по една майна на учители, авторитети и ценности в образованието и извън него. Преходът им донесе независимостта да се възпитават на улицата, със силно остлабен или направо без контрол от родители, общество и държава. Пазарната икономика се бе погрижила родителите да бъхтят на няколко места и да нямат време и сили за децата си. Демокрацията пък бе показала червен картон на държава, институции и правила, което гарантира неприкосновеността на недъзи и пороци. Преходът даде на подрастващите и правото на ненавременен полов живот, на сексуална и духовна разхайтеност. Също и правото да протестират от "многото" учене. Че и независимост от просветата, както показват еврокласациите. Кой ли ще се осмели да оспори тези постижения на цивилизования ни избор? 

Ама ето, че СЗО се осмелява и иска държавата ни да спре рекламите на цигарите и да набива канчето на учениците със здравни уроци. А, бе, тия от СЗО соца ли искат да върнат?

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ