30 Октомври 2020петък09:39 ч.

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

Всички евродепутати получиха видеа с признанията на Лъчезар Борисов и Десислава Танева за измами с евросредства

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 575

"Отровното трио" изпрати имейли до всички 705 евродепутати. В тях има два видеоклипа с публичните изявления на български министри, доказващи прикривани от правителството корупционни практики с еврофофондове. Целта е евродепутатите да се запознаят със ситуацията преди заседанието на Европарламента на 5 октомври, на което ще се дебатира върховенството на закона в България. "Сметнахме за почтено да дадем възможност на депутатите в Европарламента да се запознаят с корупционните практики в правителството на Бойко Борисов достатъчно време преди дебата, без да смятаме посочените примери за изчерпателни в мафиотизираната действителност на страната", посочва триото.

Видеото с министъра на икономиката Лъчезар Борисов е от новинарска емисия на Нова тв и е със субтитри на английски. Той заявява, че са събрани данни за корупция при разпределянето на проекти за помощ на бизнеса, отпускана заради кризата, предизвикана от коронавируса, а таксата за одобрение стигала до "40-50-60%, което наистина е неприемливо, нереално, недопустимо". 

Второто видео е със земеделската министърка Десислава Танева и предизвика скандал още през юни, когато бе публикувано от "Биволъ". То е от онлайн среща на министърката със земеделски производители, на която Георги Василев от Асоциация "Български пипер" я информира за източването на евросредства с надписани площи. Танева признава за крупните измами, след което избухва и нарежда на фермерите да си мълчат, за да не ни спре Брюксел финансирането. 

Междувременно в разследване на Валя Ахчиева за "Евроактив" бе показан репортаж от село Дъбово. Там арендаторът фирма "Силмик" получава евросубсидии за площи с био соя, които обаче само символично са засети - там преобладават плевели. Работник обяснява пред Ахчиева, че кравите изяли соята, а бурените избуяли, защото биокултурите не се третират. Шефката на общинската служба по земеделие в Мъглиж Евелина Колева твърди, че очертаните от фирмата биоплощи не са проверени заради нареждане "отгоре". Шефът на дирекция "Противодействие на измамите" в ДФЗ Димитър Димитров признава, че последните години фирма "Силмик" била в "рисковия анализ на Фонда, също и тази стопанска година". Досега били извършвани много проверки на фирмата след много получени сигнали, но някои приключвали без съмнение за измама, други били изпратени на прокуратурата, но и там не установили престъпление. Тази година от ДФЗ не посещавали нивите на "Симлик", въпреки че била определена за теренна проверка. Запитан защо не са проверили, Димитров каза, че "всички се надявали на нивата да има соя, но нямало практическа възможност да отидат навсякъде на проверка".

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ