26 Септември 2020събота03:19 ч.

Отвъд популизма

автор:Ивелин Николов

visibility 527

Пое ли Диктатора инициативата? Предлага ли това, което желаещите промяната, протестиращите, искат?

„Рестарт на държавата и демокрацията. Нови правила. Намаляване на броя на народните представители. Повече мажоритарен вот. Промени в съдебната ситема...“

Нали това искат мнозина? Щом искате – ще има промяна, но не вие – Аз ще я поведа и ще я направя! Оставката – когато му дойде времето.

Той каза. Сега всички ще трябва да имат своя отговор – и протестиращи, и опозиция, и президент. И отговорите не може да са повърхностни – „така прехвърля напрежението на друго място...“; „така може да си гарантира още 5 години на сегашното правителство“; „поставя ни пред фалшива дилема – ако си против Велико Народно събрание, значи си против промяната, а ако си „за“ – какво не ти харесва в държавното устройство“ и т.н, и т.н.

Много е вероятно разпореждането на Вожда да мине в сегашния парламент. Управляващите са доказали, че могат да събират необходимото им мнозинство, включително и с продажници от опозицията. Тогава?

Тогава отговорите ще трябва да потърсят истинската промяна отвъд популизма. Отвъд Неговия популизъм, който някои колеги услужливо повтарят – намаляването на броя на народните представители (което не решава нито един проблем и не спестява кой знае какви пари), разделянето на ВСС (което засилва безконтролността и главният прокурор ще се отчита само пред прокурори), голямата мажоритарна квота депутати (която увеличава тежестта на контролирания вот)...

Въпросите, на които като социалисти трябва да търсим отговор са:

Как се отстояват и вплитат ценностите солидарност, справедливост, свобода в евентуални нови конституционни норми?

Кои текстове от сегашната Конституция са в унисон с Програмата на БСП и трябва да се отстояват?

Как отстояваме конституционни принципи, типични за нас – социалната държава, републиканското управление, парламентарения характер на републиката, разделението на властите...?

Кои основни граждански права, свободи и отговорности отстояваме и как?

Кой е партньорът, който ни трябва, за да имаме тежест в евентуален Велик парламент и заедно да изгоним мутрите и паралелната държава?

И още ли има някои „видни“ социалисти, които (уж) си вярват, че можем да си партнираме с ГЕРБ и така да носим стабилност на държавата (не само за техните доходи и капитали).

На тези въпроси своите отговори ще трябва да дадат и петимата кандидати за лидер на социалистите. Колкото и извън злободневието да изглежда днес този вътрешнопартиен избор.

Защото отговорността, която ще се стовари на плещите на новизбрания, става все по-значима и тежка. Но това е друга тема. Която също трябва да е отвъд популизма.

Защото крайно време е пиарът да спре да командва политиката.

 

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ