02 Юни 2020вторник00:57 ч.

Овца, петел... бартер

/ брой: 300

автор:Наталия Гергова

visibility 1276

Преди седмица статистиката ни сюрпризира със заключението си, че живеем по-богато, имали сме повече пари, което е сигнал, че излизаме от кризата. На фона на тези радостни и оптимистични данни, кой знае защо от някои краища на България идват други, коренно противоположни сигнали - отново се възражда характерната за средновековието натурална размяна или, както е модно да се казва днес - бартер. Което пък ще рече, че пари няма. Има обмен на стоки, които по всички правила на търговията (дори и средновековната) трябва да са равностойни и желани и от двете страни.
Замяната на зърно срещу мед и орехи, на китеници срещу картофи и на чехли срещу сланина е класически пример на натурална размяна. Но в днешно време някак си не се връзва да дадеш на адвоката за разноските по делото свински бут, вино и 200 яйца. А още по-малко пък овца или петел, който, макар и да е герест, не може да бъде измерител на ценности. Но, както е казал Гогол в "Мъртви души": "Вън от паричното богатство се съдържа нещо такова, което действа и на хората подлеци, и на хора ни туй-ни онуй, и на добрите хора, с една дума - на всички действа."
Впрочем Гогол чрез героя си Чичиков развенчава европейския култ към парите. За това колко призрачна е властта на парите, говорят периодичните падения и финансови крахове на Чичиков, постоянният риск да се окаже зад решетките, скитанията по градове и села, пародийния контраст между предприемаческата му енергия - да натрупа капитал върху трупове и нищожния резултат - пълното му фиаско.
Иска ли някой да бъде подвластен на призрачна власт? Едва ли. Макар че се върнахме в Средновековието точно защото раболепно се кланяме на властта - не на призрачната на парите, а на една друга, не по-малко призрачна. Или както казва един друг Гоголев герой: "Както бъде угодно на ваша милост. Като речете бой - ще ям и бой. Аз не бягам от боя. Защо да не ям бой, като е за работа. Воля господарска. Понякога и боят е потребен, зер мужикът инак се разглезва, редът трябва да се пази. Ако заслужавам бой, бий ме, защо да не ме биеш".
Та, както ви бъде угодно - чехли срещу сланина...
 


 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ