11 Май 2021вторник05:27 ч.

Овцата и лъвът

/ брой: 126

автор:Велиана Христова

visibility 1182

Малко встрани от интереса на българина стои натискът на турския президент Реджеп Ердоган съдът на нашата съседка да реши емблематичната църква "Света София" в Истанбул, която сега е музей, да стане действаща джамия. А всъщност случаят е крайно показателен за вътрешната и външната политика на Ердоган и пряко засяга България.

Постулат първи. В предизборното боричкане всички средства са позволени. Ердоган последователно заличава следите от дейността на Ататюрк, превърнал Турция в цивилизована светска държава. Ислямът над всичко! Тревожното е, че и опозиционната Народнорепубликанска партия тутакси се юрна да ратува за джамията - да не би електоратът да предпочете Ердоган.

Постулат втори. В Турция всичко може да се случи по решение на Вожда - без Държавния съвет, без съда дори, само с указ на президента. А това се нарича диктатура.

Постулат трети. Ердоган показва, че не му пука за международните договори, чрез които ООН урежда съ-жителството на държавите. Шял да си прави каквото иска с църквата, да не му се месят в суверенитета! Турция е подписала Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство, приета от ООН, част от което от 1985 г. е църквата "Св. София". Тя е символ, построена е на мястото на два по-стари храма през VI в. по заповед на византийския император Юстиниан; тя е катедрален храм на Вселенския патриарх, там са коронясвани византийските императори. Когато турците превземат Константинопол през 1453 г., превръшат църквата в джамия, но мозайките са съхранени. Тя е затворена за мюсюлмански богослужения през 1931 г., а през 1934 г. става музей. Ердоган сега де факто се отрича от ООН, т.е. ратува за свят, превърнат в джунгла. Дори САЩ негодуват срещу идеите му за "Св. София".

И накрая. Наш историк тия дни рече, че  малка България не бива да има "остра позиция", понеже е на пътя на бежанския поток и ако Ердоган рече... Т.е. да си траем. Ала когато една държава се държи като овца, няма как светът да я смята за лъв. Винаги я изяждат.

Борисов завещава 7 млрд. лв. дефицит

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Петър Чобанов: В бюджета няма резерви

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 88

Всеки трети не смогва със сметките, наема и ипотеката

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 88

1500 средни фирми осем месеца чакат помощи

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 88

Военните с ново писмо до Макрон

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Лайен: Скопие да се разбере със София

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 88

Швеция настоява за старт на преговорите със Скопие

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 88

Маас: ЕС е готов за диалог с Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 88

Парламентът умря, да живее парламентът!

visibility 80

/ брой: 88

Не удължавайте учебната година!

visibility 101

/ брой: 88

Парад на мира...

автор:Лозан Такев

visibility 94

/ брой: 88

Невинните

visibility 104

/ брой: 88

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ