26 Февруари 2021петък16:01 ч.

Овцата и лъвът

/ брой: 126

автор:Велиана Христова

visibility 912

Малко встрани от интереса на българина стои натискът на турския президент Реджеп Ердоган съдът на нашата съседка да реши емблематичната църква "Света София" в Истанбул, която сега е музей, да стане действаща джамия. А всъщност случаят е крайно показателен за вътрешната и външната политика на Ердоган и пряко засяга България.

Постулат първи. В предизборното боричкане всички средства са позволени. Ердоган последователно заличава следите от дейността на Ататюрк, превърнал Турция в цивилизована светска държава. Ислямът над всичко! Тревожното е, че и опозиционната Народнорепубликанска партия тутакси се юрна да ратува за джамията - да не би електоратът да предпочете Ердоган.

Постулат втори. В Турция всичко може да се случи по решение на Вожда - без Държавния съвет, без съда дори, само с указ на президента. А това се нарича диктатура.

Постулат трети. Ердоган показва, че не му пука за международните договори, чрез които ООН урежда съ-жителството на държавите. Шял да си прави каквото иска с църквата, да не му се месят в суверенитета! Турция е подписала Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство, приета от ООН, част от което от 1985 г. е църквата "Св. София". Тя е символ, построена е на мястото на два по-стари храма през VI в. по заповед на византийския император Юстиниан; тя е катедрален храм на Вселенския патриарх, там са коронясвани византийските императори. Когато турците превземат Константинопол през 1453 г., превръшат църквата в джамия, но мозайките са съхранени. Тя е затворена за мюсюлмански богослужения през 1931 г., а през 1934 г. става музей. Ердоган сега де факто се отрича от ООН, т.е. ратува за свят, превърнат в джунгла. Дори САЩ негодуват срещу идеите му за "Св. София".

И накрая. Наш историк тия дни рече, че  малка България не бива да има "остра позиция", понеже е на пътя на бежанския поток и ако Ердоган рече... Т.е. да си траем. Ала когато една държава се държи като овца, няма как светът да я смята за лъв. Винаги я изяждат.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 73

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 40

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 238

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 252

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 40

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 243

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 315

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 267

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ