25 Април 2024четвъртък18:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пак на опашката

/ брой: 196

автор:Мая Йовановска

visibility 826

Изследване на "Активни потребители" показа, че в баничките, с които българите масово закусват, няма сирене. Това едва ли изненадва родния потребител. Всички тествани от организацията банички са били с имитиращ продукт. Близо три-четвърти са произведени със сирене с палмова мазнина, а другите - с извара или със смес от извара. В какво се състои нарушението на българското законодателство? Не в продуктите, от които са направени баничките, а че не са коректно обявени. Потребителската организация от години осветлява чрез проучвания и тестове с какво се храним. Настоящото обаче показва своеобразен рекорд - че масов продукт се произвежда с изцяло заместващи, сиреч фалшиви съставки.

Покрай темата за нарушенията на производителите обаче изплува и тази за т.нар. трансмазнини, с които у нас се произвеждат много храни. СЗО има 5-годишен план срещу хидрогенираните мазнини. По данни на здравната организация употребата им води до над 500 хил. смъртни случая в света всяка година. Те се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни заради по-голямата им трайност и твърдост. Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях - с 28%. Затова организацията препоръчва трансмазнините да не превишават 1% от дневния хранителен прием.

Европейската комисия също действа в тази посока и през април прие нов регламент за максимален лимит при промишлено произведените храни с трансмазнини в ЕС. Бе определено от 2021 г. той да не надвишава 2% в храните. Дания е елиминирала тези мазнини още преди 15 г. Много държави имат мерки за премахването им. Ние обаче явно ще чакаме последния възможен срок. Засега у нас има само промени в наредбата за детското хранене в тази посока. И пак сме на опашката. А цените на храните драстично растат...

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ