20 Октомври 2021сряда14:18 ч.

Пак само загуби

/ брой: 136

автор:Деси Велева

visibility 621

Търговските дружества, собственост на Столичната община, за поредна година не успяват да се справят с работата си. Някои от тях продължават да трупат загуби за милиони, други все пак успяват да се задържат със скромни печалби. При всеки неблагоприятен резултат управляващите измислят извинение, като например, че те предоставят социални услуги и печалбата не бива да е на всяка цена. Тази година оправданието е КОВИД-кризата. Другото лято, когато излязат поредните финансови отчети, причината пак ще се крие, заметена под друга черга. 

Фактите обаче говорят сами за себе си - 102 милиона лева са загубите на общинските фирми за една година. Независимо от здравните проблеми, стагнацията или различните усложнения, които падат незнайно откъде на главите на ГЕРБ, резултатите говорят за некадърно управление или открито нежелание за справяне с отговорностите. 

Финансовите дефицити се трупат неслучайно в най-важните сектори - парното и транспорта. "Топлофикация" продължава да е пред фалит, въпреки все по-високите цени, и там нещата изглеждат обречени. Загубите на парното са толкова много, че като нищо можем да очакваме поредните кадрови смени на високо ниво. 

Превозът на пътници и паркирането остават най-неумело управляваните сфери. Авто- и електротранспортът и метрополитенът периодично си разменят местата и напълно нелогично излизат ту на минус, ту на плюс, а отгоре надменно ги гледа Центърът за градска мобилност, който разпределя пари и едновременно играе ролята на черна дупка. 

Третата сфера, в която Столичната община не успя да постигне успех, е чистотата. След като години наред кметството дарява милиони на външни фирми и остави собственото си дружество без работа и перспективи, тази година го прекръсти, вмени му различни дейности, осигури му средства без обществени поръчки и накрая миряса. 

Нещата щяха да изглеждат доста по-различни с по-добри ръководства и системен контрол. Столичната икономика има много по-големи ресурси, но няма кой да ги реализира.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ