02 Юни 2020вторник16:21 ч.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

Транспортната комисия на Европарламента отхвърли предложението на българските депутати документът да бъде върнат за ново разглеждане

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 1371

Важният за българските превозвачи пакет "Мобилност", с който се въвеждат нови правила, свързани с почивката на шофьорите, връщането на ТИР-овете и каботажа при превозите по всичко личи, че ще влезе в действие. Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли предложението на българските евродепутати пакетът да бъде върнат за ново разглеждане в Европейската комисия. Това стана с 19 гласа "за" срещу 30 "против", като решението беше взето за по-малко от 10 минути. Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически формации от Германия и Франция.
В началото председателката на транспортната комисия в ЕП Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг, който бе вносител на предложението камионите да се връщат в страната - отправна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и вече няма да е докладчик по пакета. Новият координатор е шведът от същата партия Юхан Даниелсон.
Българските превозвачи се обявиха срещу новите правила, като исканията им получиха подкрепа от страна на българските евродепутати и на още няколко засегнати страни от Централна и Източна Европа, но засега остават малцинство. Идната седмица, във вторник, евродепутатите трябва да решат дали да започнат преговорите по пакета "Мобилност". Ако вотът бъде положителен, следва т.нар. "триалог", в който участват Европарламентът, Европейският съвет и Европейската комисия. Те трябва да намерят компромисно решение, което да удовлетвори всички страни.
Тези преговори ще започнат след 1 ноември, когато ще заработи новата Европейска комисия. За поста на еврокомисар по транспорта, която ще води преговорите между страните, е номинирана румънката Рована Плумб. Румъния подкрепяше исканията на българските превозвачи за отпадане на редица текстове. Българските евродепутати не са оптимисти за предстоящото гласуване следващата седмица за започването на преговорите по пакета "Мобилност". Те смятат, че оттук нататък е необходимо да се направят компромиси с някои от исканията, за да могат да отстояват приоритетите за превозвачите ни, основните от които са връщането на камиона и почивката на шофьорите.
"Със сигурност резултатът от гласуването не е положителен, малко разочароващ. Идва следващата седмица, така че се готвим за него тогава, когато гласуваме дали да се даде мандат, но не очаквам да има по-добро представяне от това. Ясно е, че мнозинството е категорично срещу нашата позиция", каза пред БНР Андрей Новаков, който е един от вносителите на искането за изтеглянето на пакета "Мобилност". "Имаме нужда от мандат, с който да можем да преговаряме с нашите опоненти от другата страна. За това част от нашите изисквания да останат, от част да се откажем, така че поне по-големите неща като връщането на камиона, връщането на водача да успеем да го запазим и да пуснем нещо по-малко", допълни Андрей Новаков пред БНТ."Най-крайните, най-радикалните мерки ги предлага Европейският парламент в лицето на германски и френски евродепутати. Ние се надяваме тези текстове да бъдат премахнати тогава, когато се търси компромисно решение на трите органа", каза Петър Витанов (БСП), който е единственият български евродепутат член на транспортната комисия и вносител на предложението.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 414

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 194

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 680

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 330

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ