25 Февруари 2021четвъртък05:01 ч.

Пълен... назад!

/ брой: 276

автор:Боряна Костова

visibility 825

"Възползвайки се от репутацията си на бивш полицай, борил се с организираната престъпност, новият премиер Бойко Борисов поведе своята консервативна партия ГЕРБ към изборна победа с обещанието за чисти ръце. Той потвърди обещанието си в изборната нощ, предупреждавайки корумпираните чиновници, че времето им е изтекло". Съобщението е на ДПА, датата е 11 декември 2009 г.
Сега отново е декември, но 2011 г. И, както се оказва, времето на корумпираните чиновници не само че не е изтекло, ами те продължават да си работят необезпокоявано и даже са се увеличили. Точно това показва тазгодишното изследване на "Трансперънси интернейшънъл", която огласява резултатите от международния индекс за корупцията. За България той е 3,3 и това я нарежда на 86-о място - до Гана, Гамбия, Лесото, Вануату, Колумбия - в класацията на 183 държави. По-зле от нас са само Афганистан, Мианмар, Северна Корея и Сомалия. Според тези данни корупцията ни е и най-високата в ЕС. В борбата с нея по-добре се е справила дори Румъния, с която допреди две години бяхме в общ "пакет". Другите бивши соцстрани - Словакия, Латвия, Чехия, Литва, Полша и Словения, почти са догонили средния европейски индекс, който е 6,27, а Естония даже го е надминала.
И най-странното е, че са го постигнали, без да си имат титани на борбата с корупцията като Б.Б. и Цвъ.Цвъ. Макар че, както  се говори, косъмът на Б.Б. не е бил много чист. Така поне написа един нахален американски журналист през 2007 г. в "Конгрешънъл куотърли", където се говореше за някакво мътно бандитско минало на "най-харизматичния лидер" в България. От тогава насам Б.Б. много израсна. Докато клеймеше заменките, направени от тройната коалиция, успя да врътне добри сделки с терени и имоти в Столичната община. А като се издигна още в йерархията на властта, реши да реформира митниците и да озапти контрабандата.
Какво се получи на практика, разбрахме от Ония флашки със скандалните записи за Мишо Бирата (лека му пръст!) и за "онуй момче, дето ритаме футбол заедно". Твърде любопитна бе и историята с фалита това лято на туроператорската фирма "Алма тур" - като например кой, как и защо я притисна финансово и кой всъщност спечели. Ама има време да се разнищва... Другият унищожител на корупцията пък постигна такива успехи в атакуването на домовете на невинни граждани, та за награда тъстът и тъщата му купиха 6 апартамента с пенсиите си. И името на новоспечелилия президент нещо се овъртя около един подкуп, от който засега "геройски" излезе. А от последните му изявления е видно, че и той се гласи за активен борец срещу рушвета.
А къде забравихме БОРКОР! Нали това щеше да е мозъчният тръст в борбата срещу корупцията. Макар че откакто преди повече от година Б.Б. тържествено обяви идеята за него, оттам няма ни гък, ни мък. "Няма признаци за активни целенасочени действия срещу корупцията по високите етажи", писа през юли т.г. в мониторинговия си доклад за България Еврпейската комисия. Ама кой да я слуша! Б.Б. хвърля огън и жупел по предишното правителство, та пушек се вдига. Приписва му всичките си неуредици. Включително и за корупцията. Данните на "Трансперънси интернейшънъл" обаче показват друго.  Според тях най-успешната борба с нея у нас е била между 2004 и 2007 г. Индексът за България през 2006 г. е бил 4,0, през 2007 - 4,1, през 2008 - 3,6, а през 2009 - 3,8. Той се срива плавно, откакто ГЕРБ идва на власт, като миналата година пада с 2 пункта, а сега - с още 3.
Прочее такива слаби показатели сме имали през 1999 г. Времето на мистър 10%. Което недвусмислено показва, че стратегията на това правителство е "Пълен... назад!"                     


       
 

Не броят пулмолозите за „първа линия”

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 39

ГЕРБ готви нов подарък за концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 39

Радев даде надглавния прокурор на КС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 39

Властта пришпорва закон за психолозите

автор:Аида Паникян

visibility 122

/ брой: 39

Зачестяват сигналите за натиск от събирачи на дългове

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Ипотечните кредити нараснаха с 11,4%

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 39

КЕВР не очаква промяна в цените на парното, топлата вода и тока

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 39

Колите "втора ръка" ще поскъпват

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 39

Пет държави от ЕС алармират за недостиг на ваксини

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

В Северна Македония ще броят и българите

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Екшефът на македонските спецслужби се предаде

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 39

Разширяването на ЕС ще е стъпка по стъпка

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

Дори Цанков и Филов коленичат пред руските воини

автор:Христо Георгиев

visibility 181

/ брой: 39

Хуморът не е от вчера

автор:Лозан Такев

visibility 132

/ брой: 39

Ще измести ли Кристо музея "Дом на хумора и сатирата"

автор:Альона Нейкова

visibility 96

/ брой: 39

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 39

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ