13 Декември 2019петък23:00 ч.

Пълен провал в борбата с бюрокрацията

Чакането по опашки и изискването на ненужни документи продължават

/ брой: 117

автор:Ростислава Иванова

visibility 843

С представянето на резултатите от европроект лъсна пълният провал на властта в борбата с бюрокрацията и подобряването на административния капацитет. Ресорният вицепремиер Томислав Дончев така и не се появи при представянето на данните, макар преди дни шумно да се похвали, че за проучването ще се използват "тайни клиенти".

В наблюдаваните 13 администрации е констатирано масово чиновническо невежество и неизпълнение на стандартите за 15 основни услуги. Изискването на ненужна документация и грубото отношение към клиентите са практика в районни и областни администрации. Дългото чакане в държавните структури продължава, а властта пак обеща административното и електронното обслужване да бъдат актуализирани по европейските стандарти.


Административното обслужване у нас все още е далече от задължителните европейски стандарти, които последните две правителства на Бойко Борисов обещаваха да въведат, за да облекчат гражданите и бизнеса. Това показва представено в Министерския съвет изследване по европроекта "По-високо качество на административното обслужване чрез въвеждане на по-високи стандарти и подобряване на системата за обратна връзка с потребителите". В отсъствието на ресорния вицепремиер Томислав Дончев бяха отчетени шокиращи практики в 13 администрации за чиновническо невежество, неизпълнение или неприлагане на въведените нови стандарти за 15 основни услуги. Наблюдението е проведено от консултанта по проекта "СМТ България" ЕООД по метода "таен клиент", докладва представителят на фирмата Здравко Сечков. 

При издаване на разрешения за безплатни винетки Агенцията за социално подпомагане продължава да изисква от хората с намалена работоспособност отпаднали нормативно документи като голям талон, свидетелство на ТЕЛК и полица "Гражданска отговорност". Услугата отнема и много време, тъй като агенцията била затрупана с 200 000 заявления. При кандидатстване за еднократна помощ за новородено още се изискват ненужни документи - като акт за раждане на детето и за банкова сметка. За издаване на скица на поземлен имот в Агенцията по геодезия, картография и кадастъра се чака на опашка, защото обслужването на клиент отнема 20 минути. Наблюдателите установили, че чиновникът на гишето не познава услугата и отпраща към общината, срокът за услугата е по-дълъг от законния, а издадената накрая скица не отразява актуалното състояние на имота. Въпреки че изискването е отпаднало, столичният район "Триадица" изисква презаверка на кадастрална скица, ако от последната са изтекли 6 месеца. 

Продължават опашките в КАТ за подмяна на свидетелството за управление на МПС. Услугата в столицата отнема 6 часа, от 8 гишета работят само 5, а хората се въртят от гише на гише и после пак се връщат обратно. Имейлът въобще не е въведен като опция за уведомяване при готов документ. 14 нарушения на гишетата на МВР са установени при издаването на разрешения за продължително пребиваване на чужденци. Сред тях са липса на информация на чужд език и образци на заявления, неосигурена достъпност, недостатъчна информация за услугата и лошо отношение. 

Гишетата на администрацията на Софийска област обслужват само в половината работно време. Служителите са некомпетентни, не познават спецификата на процедурата и не могат да отговорят дали е необходима заверка с Апостил, изискват заверка с ненужен правоъгълен печат, а услугата отнема най-малко 7 дни. В столичния район "Панчарево" и в областната дирекция "Земеделие" във Враца също искат ненужни документи. Критики има и към административното обслужване в столичния район "Възраждане" и  Агенцията по рибарство. Три излишни справки пък искат в НАП при дерегистрация по ДДС.

"Административното и електронното обслужване у нас ще бъдат актуализирани спрямо европейските стандарти. Промените ще целят по-високи стандарти за обществено качество в съответствие с преминаването към комплексно административно обслужване", за пореден път обеща шефът на дирекция "Мадернизация на администрацията" в МС Алеко Джилджов.

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 157

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 308

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 302

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 389

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ