22 Септември 2021сряда08:39 ч.

Палестинският посланик у нас: Нетаняху желае не мир, а разширяване на окупацията

България подкрепя каузата ни, но ЕС не влияе достатъчно на Израел, смята дипломатът

/ брой: 109

автор:Зорница Илиева

visibility 1708

Д-р Ахмад ал-Мадбух е посланик на Палестина в София от 2009 г. и е доайен на дипломатическия корпус в България. Роден е в Бейрут, Ливан, и е бакалавър по политически науки в Ливанския университет. Той е и магистър по обща медицина от университет в Ростов на Дон, Русия, и има докторат по урология от Московски университет. Завършил е дипломатически курс в Московската дипломатическа академия. Женен, с едно дете. 

- Ваше Превъзходителство, каква е ситуацията с т.нар. палестински проблем днес? Преди дни на конференция в София, организирана от посолствата на Иран, Палестина, Сирия, Ирак и Алжир, Вие казахте, че този сложен проблем е станал още по-сложен след стъпването в Белия дом на президента Доналд Тръмп. Бихте ли пояснили?

- Наистина, израелско-палестинският конфликт е сложен проблем, но решението му е просто, ако се обърнем към международното право и резолюциите на ООН за уреждане на конфликта на принципа на двете държави при съхраняване на правото на завръщане на бежанците. Тръмп не говори за две държави и това усложнява нещата. Причината е, че той няма ясна концепция и с всяко свое изявление и решение отваря вратата за много варианти, но с това излиза от международния консенсус, от международните резолюции. 

- Днешните кризи по света сякаш изместиха погледа на международната общност от случващото се в Палестина. Информациите са преди всичко свързани с решението на президента Тръмп да признае Ерусалим за столица на  Израел и решението за Голанските възвишения, които според Вашингтон би трябвало да принадлежат на Израел. Има ли изход от тази ситуация предвид позициите на Палестина по тези въпроси? 

- Това, което ние казваме, е, че Тръмп подари един град на повече от 5000 на една държава, чиято възраст е 72 години, а пък неговата собствена държава е към 250-годишна. За нас Източен Ерусалим е неделима част от палестинската територия и ще остане завинаги столица на Палестина. Затова казах, че Тръмп силно усложнява нещата. Според резолюциите на международната общност Ерусалим е окупиран град. Тръмп подарява нещо, което не му принадлежи, и го подарява на някого, който няма право на него. Същото се отнася и за Голан, окупиран през 1967 г., който сега се подарява на Израел. Според нас това вероятно е началото на прилагането на "Сделката на века", за която говорят във Вашингтон. Нашата позиция е категорично против "сделката на века", ако това е нейното начало.

- Защо отказвате да участвате в предстоящата конференция в Бахрейн, която ще има за тема Палестина, но под мотото "За разцвет и развитие"?

- Ние заехме категорична позиция против участие във форума, който предстои да се проведе в Бахрейн, защото първо трябва да бъде сложен край на окупацията на палестинските територии, а после да се говори и да се работи за развитие на тези територии. 

- Има информации за предстоящо посещение на Вашия президент Махмуд Аббас в Москва за разговори с президента Путин. Какво очаква палестинският народ от тази среща?

- Русия заема решителна позиция относно близкоизточния конфликт. Тя е за уреждане на проблема въз основа на принципа за две държави, признава Източен Ерусалим за столица на Държавата Палестина и призовава за решение на базата на международното право и резолюциите на ООН. Това е, което искаме и ние. Русия е велика сила и ние се обръщаме към нея за подкрепа срещу "сделката на века".

- Отговорят ли на истината съобщенията, че в Москва има вероятност президентът Махмуд Аббас да се срещне и с премиера на Израел Нетаняху? Възможен ли е диалог между двете страни в ситуация на десетилетни противоречия и битки? 

- Ние никога не сме отказвали среща с Нетаняху. Путин многократно е отправял покана за среща между Израел и Палестина с участие на Русия. Но Нетаняху винаги е отказвал под различни претексти. Той не желае мир, действа не за мир, а за разширяване на израелската окупация, за задълбочаване на окупацията, за разширяване на колонизационното строителство на незаконните селища. В момента Нетаняху е в затруднено положение, защото се провали в опитите да сформира правителство и не е ясно дали ще победи на следващите избори. Нашата позиция относно разрешаването остава въз основа на предложението на президента Аббас за преговори под международна егида с предварително определен таван във времето и съгласно международното право и международните резолюции. Палестинският компромис е направен още през 1988 г., когато ние приехме държавата Палестина да бъде създадена върху окупираните през 1967 г. палестински територии, което представлява 22% от територията на Палестина - по-малко от половината от териториите, предназначени за палестинската държава според резолюцията за разделяне на Палестина. 

- Смятате ли, че ЕС прави достатъчно, за да съдейства за намиране на трайно решение на конфликта Израел - Палестина? 

- Ние бихме желали ЕС да играе по-активна роля в политическо отношение. ЕС има множество и различни лостове за влияние върху Израел. Например чрез споразумението за партньорство с Израел. То би могло да се използва, като например не се осъществява напредък по това партньорство, ако няма напредък към мирно решение на конфликта. Ролята на Русия няма да съкрати пътя, но допринася за постигане на решение.

- Като дългогодишен посланик на страната си в София Вие участвате активно в дипломатическия живот на нашата столица, както и в събития от обществен интерес. Представяте книги, филми, организирате Дни на палестинската култура. Помага ли това и как на каузата Палестина?  

- Изключително съм щастлив, че работя в България.  Официалната българска позиция е в подкрепа на правата на палестинския народ и за спазване на принципа за уреждане на конфликта чрез две държави. Между българския и палестинския народ има много сходства в културно отношение. Вземете например голямата прилика между българските и палестинските шевици. Освен това има голям брой палестинци, които са завършили висше образование в България и гледат на нея като на втора родина.

- Ако Джон Болтън, съветник на президента Тръмп по националната сигурност, наистина се срещне в Ерусалим с Николай Патрушев, секретар на Руската служба за сигурност, както бе обявено неотдавна, това как би се отразило на ситуацията с т.нар. палестински проблем? А ако присъства и Меир Бен Шабат, председател на Израелската служба за сигурност? Едва ли само Сирия ще е тема за разговор.

- Независимо дали американци и руснаци ще се срещнат и дали ще бъде там и представител на Израел, позицията на Русия няма да се промени - тя поддържа принципа за уреждане чрез две държави и съгласно разпоредбите на международното право. Разбира се, в центъра на вниманието на тази среща биха били Сирия и Иран, където ситуацията е напрегната. 

- Как бихте коментирали изказването на държавния секретар Помпео, че "споразумението на века за Близкия изток може да се провали, защото няма възможност за реални разговори"? .

- Още когато в началото Тръмп заговори за "сделката на века" и я започна с това, че подари Ерусалим на Израел, ние прекратихме всякакви контакти с американската администрация. Казахме, че сделката няма да мине, защото не може да има решение, накърняващо правата на палестинския народ, а той се придържа към принципа за уреждане чрез две държави, Източен Ерусалим - столица на Палестина и запазване на правата на бежанците, постановени от резолюция 194 на ООН. Ние казахме на американците да не си правят труда, сделката няма да мине, както и всяко друго нарушение на международното право, което се отнася до Палестина. Но подобни нарушения са заплаха не само за Палестина, те засягат всички държави в света, защото неспазването на международното право ще тласне света към закона на джунглата, където силният изяжда слабия, ще се разразят конфликти във всички краища на света. Затова ние призоваваме всички да спазват международното право, което е предпазен клапан срещу трета световна война. 

- Винаги сте подчертавали поддържането на добри отношения между България и Палестина. Получавате ли необходимата Ви подкрепа и разбиране от страна на София? Бихте ли искали нещо конкретно в тази насока?

- Ние сме благодарни на България за твърдата позиция за спазване на принципа за две държави, за спазване на международното право и категоричната й позиция да не признае Ерусалим за столица на Израел и да не премества посолството си в Ерусалим.

- Какво бихте искали още да знаят българите за Палестина?

- Бихме искали българите да знаят, че Палестина е на етапа на Ботев и Левски, който българите са минали отдавна. Надяваме се българите да разберат, че нашата борба е против израелската окупация и за извоюване на действителна независимост. Ние сме миролюбив народ. В течение на цялата си история земята на Палестина е наричана земя на мира и един ден мирът ще настъпи по цялата палестинска земя и народите в целия район ще заживеят в мир и разбирателство.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 192

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Моите песни

visibility 329

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 537

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 865

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 440

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ