22 Март 2023сряда18:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Палитрата от светове на Коста Форев

Експозиция с творби на известния художник ознаменува 50-годишнината на "Старинен Пловдив"

/ брой: 65

автор:Пенка Калинкова

visibility 1295

Години наред Коста Форев (1942-1993) беше една от знаменитостите на Асеновград и Южна България. Художник с неподражаем наивистичен маниер и специфична цветова гама, изключително продуктивен като творец и оригинален като личност, той караше посетителя на изложбата да се задържа пред неговите картини, да търси себе си сред персонажите, да се подсмива или залива в смях... Въобще голямо веселие беше. За него изкуствоведката и негова съгражданка Светла Москова казваше: "Няма в българското изкуство художник като Коста Форев. Оригиналният образен език се дължи на неговата човешка характеристика. Картините му са изпълнени със свят, който очарова с непосредствеността си, с неочакваните хрумвания, с непрекъснатия интерес, който предизвиква. Творчеството на Форев е безкрайно богатство за Асеновград и Пловдив, за страната и за света, който ни заобикаля. Неизчерпаема е дълбочината на неговия безконечен свят, в който съществува всичко - и радост, и тъга, и любов, и омраза, и неподражаема насмешка. Всичко това, което е един луд, луд свят, в който живите живеят, неродените очакват, а отишлите си от нас остават завинаги в сърцата ни."
И Коста Форев е в сърцата ни, затова много внимателно бе подготвена и радушно приета експозицията "Коста Форев - палитра от светове", която ознаменува 50-годишнината на "Старинен Пловдив" точно на 1 април - Деня на хумора и шегата. Десетки картини изпълниха зали на първия етаж в Балабановата къща - те са предоставени любезно от дъщерите на художника, от община Асеновград, читалище "Родолюбие", колекционери и други почитатели на изкуството му. В края на миналата година многофункционална зала в Асеновград се окичи с неговото име. Сред картините му ще забележите една с двойка, мъж и жена, тя е озаглавена шеговито "Амбелинска интелигенция". Амбелино е старият, гръцкият квартал на Асеновград. Друга е наречена "Актриси" и изобразява духов оркестър, който предвожда файтона, в него са полегнали три кокетни дами, аплодирани от множеството, сподирящо возилото им. Трета е озаглавена "Социалисти" и обликът на персонажите с бради и широкополи шапки ще напомни филма на Иван Андонов  "Мечтатели" - за първите български социалисти. Десетки, десетки картини, възстановяващи с хумор дейности, обичаи, професии, популярни персонажи от недалечното минало на малкия град.

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 539

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ