01 Декември 2021сряда01:42 ч.

Пълна ревизия и нов Закон за МВР

Приети са всички предложения на БСП за сектор "Сигурност", синдикатите настояват за разтоварване от несвойствени дейности

/ брой: 228

автор:Павлета Давидова

visibility 833

Консенсус за необходимостта от пълна ревизия и цялостен функционален анализ на дейността на вътрешното министерство, а впоследствие и нов Закон за МВР постигнаха ПП, ИТН и ДБ по предложение на БСП при преговорите за сектор "Вътрешна сигурност". В анализа ще се включат хора от министерството, синдикалисти, външни специалисти и по един представител на всяка от четирите партии.

Иван Иванов, който представи позицията на БСП, настоя за незабавно прекратяване на политическото инженерство, довело в последните 12 години до най-ниските нива на доверие в системата.

В дискусията бе отчетена и позицията на най-големия полицейски синдикат за разтоварване на системата от несвойнствени дейности, а в заключителната част дори бе отразено искането на СФСМВР за конкретни спешни мерки.

Синдикалистите призоваха веднага след назначаването на нов министър да се пристъпи към осигуряването на нови работни униформи за полицаите и предпазно облекло за пожарникарите. Освен това настояха служителите да бъдат освободени от несвойствени длъжности.

"Сигурността на българите е от основните показатели за качеството на стандарта на живот. Ролята на държавата като основен защитник на правата, живота и собствеността на гражданите от посегателствата на престъпността трябва да се засилва", заяви Иван Иванов. Предложението на левицата за обективно регистриране на сигналите за престъпления и отчитане на тяхната разкриваемост на база обективни критерии срещна подкрепата на всички партии.

Разбиране имаше и по позицията на социалистите, че битовата престъпност в малките населени места трябва да бъде ограничена, както и да бъде пресечена организираната престъпност в икономиката, измамите с ДДС, прането на пари, контрабандата с горива, акцизни стоки, корупцията при обществените поръчки и др. В представянето на идеите на БСП Иванов бе подкрепен от съпартийците си Тодор Байчев, Валери Сарандев и Филип Попов. Попов наблегна на необходимостта от по-добро ниво на киберсигурността, взаимодействие на ГДБОП с останалите служби за сигурност и др.

Представителите на четирите партии бързо постигнаха консенсус и за подобряване качеството на образованието, изграждане на по-добра и съвременна материална база, както и за достатъчно качествено съхранение на събраните доказателства. Договорени бяха промени в Закона за специалните разузнавателни средства и ограничаване на кръга от органи, които имат право да искат прилагането им, както и прецизиране на основанията за искане на СРС. Подробно ще бъде преглеждан и законът, по който работи Националната служба за охрана, и по какъв начин да бъде преодоляно дублирането на функциите с МВР.

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ