28 Октомври 2020сряда11:27 ч.

70

Паметниците на победата в Европа

Първи сме по вандалски цапаници върху монументите, свързани с историческата битка на Съветската армия против хитлерофашизма

/ брой: 102

автор:Борис Данков

visibility 5988

В Европа има над 4000 мемориала и паметници, посветени на историческата битка на Съветската армия срещу хитлерофашизма. В тях са погребани над 2,5 милиона съветски воини, участвали в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - около 60. Паметници и мемориали на Съветската армия има още в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, България, че дори и в... САЩ.

Полша е лобно място

на повече от 600 000 съветски воини, загинали за освобождението на страната от немския фашизъм. В Гробището-мавзолей във Варшава са погребани над 21 000 войници на Червената армия. До 2011 г. в полската столица съществува Паметник на съветско-полското братство по оръжие.
 
Германия съхранява

едни от най-внушителните паметници и мемориали, посветени на съветската победа. В берлинския Трептов парк се намира Монументът на воина освободител. В този мемориал са погребани около 7000 съветски воини. Паметникът е дело на известния съветски скулптор Евгений Вучетич. Негови прототипи са червеноармеецът Николай Масалов, спасил тригодишно немско момиченце от руините на Берлин. В паметната зала на мемориала има надпис на руски и немски, който гласи: "Сега всички признават, че съветският народ със своята самоотвержена борба спаси цивилизацията на Европа от фашистките погромаджии. В това е великата заслуга на съветския народ пред историята на човечеството."
В парка Тиргартен се намира мемориалът в памет на 75 000 съветски воини, загинали при шурма на Берлин, а в парка Шьонхолцер Хайде са погребани над 13 000.


Австрия почита

паметта на загиналите за освобождението на Виена съветски воини с монумента на Шварценбергплац. Друг мемориал в австрийската столица е Паметникът на загиналите над 2600 съветски войници на Централното гробище във Виена.

Великобритания издига

съветски военен мемориал в Лондон на 9 май 1999 г. в парк Джералдин Мери при Имперския военен музей в памет на 27 милиона съветски граждани, загинали във Великата отечествена война през 1941-1945 година.

Холандия и Норвегия пазят

също паметници в чест на съветската победа над хитлеристка Германия. В съседство с холандската жп станция Амерсфорт се намира мемориално гробище, в което са погребани 865 съветски воини. В норвежкото гробище "Вестре Гравлюнд" в Осло има братска могила на съветски войници. В гробището на град Киркенес са погребани над 6000 воини на Червената армия, сражавали се за освобождението на Норвегия.

Чехия и Словакия уважават

паметта на съветските воини със свои мемориали. Олшанското гробище в Прага е място, където са погребани стотици руски воини. Монументът на възвишението Славин е в чест на падналите за освобождението на Братислава над 6800 съветски воини.

Дори в САЩ отбелязват

всяка година на 9 май Деня на победата около построения внушителен паметник от червен гранит в Западен Холивуд, в щата Калифорния.

Паметниците в България

са построени в памет и прослава на съветските воини и армия. От тях Паметникът на Альоша в Пловдив има за прототип воина-свързочник от Червената армия Алексей Скурлатов. Той е дело на скулпторите Тодор Босилски, Васил Радославов, Любомир Далчев, Александър Занков и др.
Паметникът на Съветската армия в София е построен през 1954 г. Дело е на такива известни скулптори и художници като Иван Фунев, Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров,Петър Дойчинов и Борис Ангелушев.
Монументи в памет на съветски воини има още в Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Шумен, Ямбол, Силистра, Бяла Слатина, Кулата и Добрич.
Каква е съдбата на тези паметници?
През 1989 г. е разрушен Паметникът на Съветската армия в градския парк в Ямбол. В 1991 г. по решение на СДС в Плевен е унищожен и нарязан на скрап "Плевенският Альоша".
През 1989 г. пловдивският Общински съвет решава да събори паметника на Альоша. Жителите на града го запазват с денонощни бдения. В 1993 г. кметът Гарабед Томасян решава да разруши монумента, но го спасява общественият протест. През 1996 г. ново решение на Общинския съвет за събаряне на паметника е отменено от Върховния съд, който постановява, че "монументът е културно-историческо достояние и не може да бъде съборен".
През 1993 г. Столичният общински съвет с гласовете на СДС решава да премахне Паметника на Съветската армия. В 2010 г. е създаден т.нар. Инициативен комитет за демонтиране на паметника. След 2011 г. започват вандалски плесканици и оскверняване на монумента, които продължват през 2012, 2013 и 2014 г. В защита на едно от последните посегателства върху паметника се обявява "реформаторът" Радан Кънев, който смята, че това е... "политическа акция в рамките на дълголетната кампания за събуждане на националната памет и съвест на българите."
Както се казва в подобни случаи - когато фактите говорят, боговете мълчат. В западните страни, включително в Германия, се грижат и пазят паметниците на Съветската армия, победила хитлеризма и "спасила цивилизацията на Европа", а нашите правоверни "демократи" се правят на по-католици от папата. Срам и позор!

Монументът на воина освободител в Трептов парк в Берлин Паметникът на "Вестре Гравлюнд" в Осло


Солидарност с фашистите в Украйна или обикновен... кич


Песните за войната


Он не вернулся из боя


Владимир ВИСОЦКИ

    Почему все не так? Вроде все как всегда:
    То же небо - опять голубое,
    Тот же лес, тот же воздух и та же вода,
    Только он не вернулся из боя.

    Мне теперь не понять, кто же прав был из нас
    В наших спорах без сна и покоя.
    Мне не стало хватать его только сейчас,
    Когда он не вернулся из боя.

    Он молчал невпопад и не в такт подпевал,
    Он всегда говорил про другое,
    Он мне спать не давал, он с восходом вставал,
    А вчера не вернулся из боя.

    То, что пусто теперь, - не про то разговор,
    Вдруг заметил я - нас было двое.
    Для меня будто ветром задуло костер,
    Когда он не вернулся из боя.

    Нынче вырвалась, будто из плена, весна,
    По ошибке окликнул его я:
    - Друг, оставь покурить! - А в ответ - тишина:
    Он вчера не вернулся из боя.

    Наши мертвые нас не оставят в беде,
    Наши павшие - как часовые.
    Отражается небо в лесу, как в воде,
    И деревья стоят голубые.

    Нам и места в землянке хватало вполне,
    Нам и время текло для обоих.
    Все теперь одному. Только кажется мне,
    Это я не вернулся из боя.

Българите искат "АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 205

Въвеждат лимит за поскъпването на водата

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 205

Пускат парното в София от днес

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 205

ООН: Старите коли са опасен замърсител

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 205

Ислямски акции срещу Франция

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 205

Катастрофална загуба за партията на Зеленски

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 205

Протести и насилие в цяла Италия

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 205

Кратки новини

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 205

Бюджет на обречеността

автор:Аида Паникян

visibility 282

/ брой: 205

Да стреляш по врабче с топ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 317

/ брой: 205

Изкуствена вентилация на омразата

автор:Георги Георгиев

visibility 410

/ брой: 205

Катастрофаджията зад волана

автор:Славчо Кънчев

visibility 268

/ брой: 205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ