30 Октомври 2020петък19:43 ч.

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

От сектора предлагат създаването на специален гаранционен фонд срещу кризи

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 833

Кризата, причинена от коронавируса, е лишила българския туризъм от приблизително 800 млн. евро, които не могат да бъдат компенсирани от насрещните разходи, дори ако българите останат да почиват в страната (очакваната разлика е приблизително 600 млн. евро). Това е един от изводите в анализ на БАН за предизвикателствата пред сектора, породени от коронакризата. Пандемията е подложила на безпрецедентен натиск туристическата индустрия в България. За месеците на блокадите април, май, юни, още преди старта на активния летен сезон, сривът е с над 90 на сто и при реализираните нощувки, и при броя на пренощували лица. Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 г. (и реално около 18% от нивата през 2019 г.), като най-силно са засегнати общините, които разчитат на масово привличане на чужденци. Там е съсредоточена и основната загуба на работни места, посочва се в доклада.

Що се отнася до зимния туризъм в България, то той е с много по-ниски показатели от летния, дори и без криза. По тази причина въпреки мерките не може да се очаква приходите от зимните курорти да успеят да компенсират загубите от летните, особено предвид факта, че към момента Австрия не планира да затваря своите ски курорти, отчита се в анализа. Според авторите намаляването на ДДС за ресторантите не изглежда ефективно спрямо потребителските цени, но това може да е частичен ефект от сивите дейности в сектора.

Анализът констатира, че държавата отсъства  в решаването на проблемите в туризма през първите 6 месеца на кризата - мярката 60/40 не работи ефективно в туризма, където има много сезонни работници в големите хотелски комплекси и много неплатени семейни работници в къщите за гости и малките семейни хотели, които фактически нямат трудов договор.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е изготвила проект на закон, с който се създава фонд за гарантиране на пътуванията. Проектът предвижда да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, които не работят по време на криза. С настъпването на пандемията голяма част от застрахователите са прекратили полиците на агенциите. В момента застраховката не може да изпълни две основни задължения по европейските директиви, посочи пред БНР Димитър Попов от асоциацията.

Гаранционният фонд, за разлика от туроператорската застраховка, дава 100% покритие на щетите за потребителя, независимо от големината на прага при застраховането, изтъкна Попов. Той посочи като слабост на сегашното законодателство това, че застрахователят няма никакво задължение да репатрира турист или клиент от дадена дестинация, когато туроператор изпадне в несъстоятелност. Така туристите трябва да се завърнат и чак тогава да предявят исканията си, което Димитър Попов определи като абсурдно. Гаранционният фонд ще вади парите веднага, ще плаща на чартърната компания, на превозвача и ще прибира туристите. Планира се сумата да се набира или с дребна сума за такса от всеки пътник, или ако на туроператорите бъдат върнати заплатени към бюджета такси за регистрация от 5 хиляди лева за оператор.

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ