19 Септември 2021неделя02:46 ч.

Няколко думи

Пари за оцеляване

/ брой: 100

автор:Ева Костова

visibility 99

Осигурени са нужните близо 105 милиона лева за изплащането на добавката от 50 лева за всички пенсионери за юни. Новината дойде след заседание на служебното правителство, което обеща да има допълнителни средства за възрастните до края на мандата му. А заместник-министър Надя Клисурска обяви, че добавката ще я има и до края на юли, а от 1 юли се вдигат с 5% всички пенсии, вклочително социалните.
Намирането на нужния за целта ресурс е било трудно. Парите са осигурени от икономии на разходи на министерствата. Част от средствата са били за издръжка на персонал. Но в пандемията солидарността надделява като основен принцип. Защото над 60 на сто от българските пенсионери живеят под прага на бедността. Мярката е глътка въздух за тях. Справедливостта бе нарушена в пенсионно-осигурителния модел, казва Клисурска. Права е. А добре ще е някой да посочи с пръст и раздутите щатове в министерствата.
Както ДУМА многократно писа, въпросните добавки от 50 лева са една от многото бомби със закъснител в социалната сфера, "завещани" от управлението на Борисов. Яка му душа на това правителство, което понечи да ги отнеме. Друг е въпросът за какво стигат тези пари, но при масови пенсии около минималната от 300 лева - имат значение.
И без друго т.нар. социална политика на кабинета "Борисов 3" ще бъде запомнена единствено с въпросните пенсионерски бонуси и с мярката "60 на 40". И двете размахвани гордо като знаме в социалната сфера, но всъщност и двете с изключително спорен ефект.
Не е ясно всъщност доколко пенсионерската добавка помага за подобряване на жизнения стандарт на българския пенсионер. Но е абсолютно безспорно, че изкривява ключови принципи на осигурителната ни система. Важното е, че хвалбите на Борисов са пометени, истината постепенно лъсва във всички сектори и вече открито се заговори за нарушената справедливост в модела.
Прави са синдикални експерти, че ако занапред остане раздаването на допълнителни средства за пенсионерите, то трябва да се прави по по-справедлив начин. Като например добавката бъде диференцирана според размера на пенсията. И пак да има за всички, но не поравно. Максималната пенсия е 1440 лева и хората, която я получават, може да вземат по-скромна добавка, понеже не са толкова затруднени. Докато за бедните 100 лева в повече например са надежда за оцеляване. Това обаче ще е задача за бъдещото правителство след изборите на 11 юли. Когато 46-ият парламент трябва да има воля да промени закона, да приеме най-сетне искането на БСП за преизчисление на всички пенсии и да изостави кърпенето на дупки "на калпак".

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ