14 Юли 2020вторник16:05 ч.

Парите за наука няма да се увеличават

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 62

През 2011 г. бюджетът за наука и научни изследвания ще е същият, както е за 2010 г., каза министър Сергей Игнатов вчера пред участниците в семинара "Българската индустрия и ЦЕРН". С финансовото министерство имаме добри отношения, не мога да разбера защо си мислите, че като е криза, за всеки, който се оплаче, че няма пари, ние ще нарушим закона за бюджета и ще ги извадим отнякъде, добави той.
Да се влагат 2% от БВП за наука и иновации е мечтана и постижима цел, но и в края на годината няма да мога да кажа дали е постижима, защото живеем в доста тежка криза, уточни Игнатов. При обсъждането на стратегията до 2020 г. в МС преди време именно той настоя да не се предвиждат за следващите 10 години повече от 0,6% за наука. В семинара участва генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер.
Все пак в България ще се върви към ръст на парите за наука, защото потребителите на висше образование и на наука са заинтересовани от инвестиции, които са винаги по-малки от бъдещите печалби, формирани от тях, прозря Игнатов. Около 3,5 млн. швейцарски франка е годишната вноска на България за участието ни в ЦЕРН, където работят 53-ма българи. Имаме финансови затруднения, но няма опасност да отпаднем от проектите, каза министърът. В ЦЕРН предстои Седмица на българската наука с изложба. При строежа на базата на ЦЕРН имаше поръчки и за българската индустрия, досега за около 10 години те са общо за 13 млн. швейцарски франка.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 326

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2219

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ