21 Януари 2022петък16:43 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Медици:

Парите за трансплантации са крайно недостатъчни

Нужна е промяна в мисленето, за да се увеличат донорите, призоваха лекари

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 1322

Средствата за трансплантации и донорски ситуации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията у нас. За това предупредиха водещи медици вчера. "В донорските бази, където всъщност дарителите се идентифицират, е изключително важно да се обърне внимание на финансирането на болниците, което е много малко, за да могат екипите да работят нормално. 20 000 лв. се дават за извършване на бъбречна трансплантация, от които по закон 20% всъщност са за допълнително материално стимулиране на персонала", подчерта доц. Марин Георгиев, национален консултант по урология и председател на Българското урологично дружество.
Около 7 хиляди пациенти се нуждаят от трансплантация на бъбрек, а в листата на чакащите са записани 1100 души, допълни проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска болница. "Един пациент, който е трансплантиран, в сравнение с болен, който е на диализно лечение, у нас излиза три пъти и половина по-евтин на здравеопазването, отколкото пациентът на диализа. Държавата е при всички случаи печеливша и тя трябва да има голямата активност това нещо да се случва", коментира той.
В областната болница в Силистра, която от 3 години е донорска база, лекарите са успели да реализират само една донорска ситуация. Млад мъж в клинична смърт дарява живот на четирима души, които от години чакат за трансплантация. Това е първата и засега единствена донорска ситуация там. През последните години лекарите са установили още трима души в мозъчна смърт, подходящи за донори, но близките им категорично отказали да предоставят органите им за трансплантации, обясни директорът на болницата д-р Даниела Костадинова. Според нея мисленето и нагласите са решаващи и това е проблем, по който трябва да се работи от ранна детска възраст. "Още от ученическа възраст децата трябва да се възпитават, че донорството е благородно. Нужно е да се изготвят подходящи нагледни материали и филмчета и в часовете да бъде разяснявано какво означава да спасиш човешки живот. Мисленето се променя най-бавно, а то е решаващо. Трябва да се дава още по-голяма гласност в медиите за донорството и за хуманния жест на дарителите. Все още има недоверие към нашата дейност и тя трябва да бъде преодоляна. Желанието или нежеланието да се дарят органи трябва да се декларира от всеки лично, а не близките да вземат решение", коментира Костадинова.
Припомняме, че във вторник директорът на Агенцията по трансплантациите д-р Михаил Христов призна, че двама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у нас са в много тежко състояние. Той се оправда за ситуацията с лошото наследство от предишното управление. Той обаче не пое ангажимент, че чакащите белодробна трансплантация ще я получат. Според него основната задача е да се подобри донорството у нас. Нямаме ли донорство на органи, няма да може да има успех, категоричен е Христов.

 

Корнелия Нинова: Край на тормоза над длъжниците

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 14

Искам те! Бия те...

автор:Аида Паникян

visibility 197

/ брой: 14

Затягат мерките срещу КОВИД-19 по региони

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 14

След 5 години половината българи остават без личен лекар

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 14

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

автор:Дума

visibility 234

Вадят колекторските фирми на светло

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 14

"Топлофикация София" три пъти съди русенка

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 14

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ