20 Ноември 2019сряда20:12 ч.

Доскорошният парламентарист от ГЕРБ и шеф на правната комисия Данаил Кирилов редовно стиковаше законодателството със зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев

На фокус

Парламентарна мимикрия

Законотворчеството на депутатите от ГЕРБ, ОП и ДПС стана още по-лобистко и некачествено след напускането на БСП

/ брой: 97

автор:Ростислава Иванова

visibility 1199

Народното събрание изпадна в хронична мимикрия. След напускането на БСП преди три месеца в знак на протест срещу антидемократичните поправки в Изборния кодекс, законотворчеството на парламента стана по-лобистко и некачествено. Привидно депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" често остават без работа и запълват липсата на законопроекти в пленарна зала с безсмислени дебати по маловажни теми, политически декларации за щяло и нещяло, рутинни ратификации и формални изслушвания на министри. Бездействието на НС обаче е илюзорно. Истината е, че управляващите и ДПС се възползват от създалата се парламентарна криза с отсъстващата левица, за да предлагат лобистки закони, които бързо и тихомълком се гласуват в пленарната зала по силата на кулоарни междупартийни пазарлъци. Така поредица скандални законопроекти, нанасящи вреди на гражданите и бизнеса, минаха без много шум, осребрени срещу крехкия кворум и мъчителното удължаване на живота на 44-то Народно събрание. От месеци насам парламентът е под постоянна заплаха да спре работа, ако не регистрира в зала поне санитарния минимум от 121 депутати. А след сутрешното преброяване повечето парламентаристи опразват пленарната зала и редовно се стига до абсурда важни за страната закони да се приемат само с одобрението на 70-80 гласа.

Парламентарни врътки

За бързо прокарване на законови поправки ГЕРБ прибягват до широка палитра от парламентарни врътки, някои от които са в разрез с правилника за работа на НС. Такава е практиката за внасяне и приемане на промени в нормативната уредба на първо и второ четене в рамките само на една седмица. Целенасочено се отлага действието на спорен закон, като се удължават сроковете на наредбите към него, докато се вземат становищата на засегнатите лица - нещо, което задължително е трябвало да се направи преди проектът да влезе в пленарната зала. Пример за това са лобистките поправки в Закона за горивата в полза на големите търговци на горива, довели до протести на фермерите и собствениците на малки бензиностанции. Законопроектът бе внесен през януари от група депутати за гласуване без обществено обсъждане. За да успокоят общественото недоволство, депутатите приеха закона с отложено действие от 1 юли, като оставиха спорните текстове за уреждане с наредба. 

Много характерен за законотворчеството на ГЕРБ е и принципът "проба - грешка". Многократно на правния "гуру" на Борисов в парламента - Данаил Кирилов, му се наложи да преправя закони, които дори още не са влезли в сила. За сериозните си юридически и партийни "заслуги" в сферата на лобисткото законодателство Кирилов беше награден с поста на правосъден министър. Любим похват на сегашните управляващи е да вкарват промени в закони чрез преходни и заключителни разпоредби на други нормативни актове, нямащи общо с въпросните поправки. Това пък се прави чак на второ четене, за да се избегне досадното търсене на становища от засегнатите страни. Така на второ четене с допълнения в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за посевния и посадъчния материал ГЕРБ, ОП и "Воля" тихомълком промениха Закона за земеделските земи и позволиха безконтролно застрояване на Черноморското крайбрежие и изненадаха с хитростта си дори бдителните природозащитници.

Задкулисен "алъш-вериш"

Задкулисни законодателни договорки между ГЕРБ и ДПС съществуваха и преди излизането на БСП от НС, но сега са се превърнали в залог за оцеляване на управлението на Бойко Борисов. На този принцип "пожарно" на среднощно заседание през февруари бяха приети скандалните поправки в Изборния кодекс (ИК), предложени от ДПС. Те обаче срещнаха бурно обществено недоволство, президентът Румен Радев наложи вето, а БСП напусна НС и ги атакува пред Конституционния съд. В опит да замажат гафа ГЕРБ веднага се заеха да преправят току-що приетите промени в ИК по нареждане на лидера си. От чужбина Борисов се оправда, че не знаел какво върши "дясната му ръка" Цветан Цветанов, защото му бил дал пълна свобода в парламента. Борисов се пробва и от този скандал да извлече изгода, признавайки, че депутатите му са сгрешили, като са подкрепили искането на ДПС за вдигане на прага на преференциите. Под натиска на БСП и общественото мнение властта отстъпи и за въвеждането на машинно гласуване още за предстоящия евровот.

Президентско вето имаше и върху приетите тази година скандални промени в Закона за личните данни, предложени отново от ДПС и приети с подкрепата на ГЕРБ. Узаконяването на цензурата бе прието само с гласовете на 83 депутати. Промените в закона дават възможност за проверки на медийни публикации, журналисти, академични проучвания, документални материали, както и за откази за достъп до информация. Когато пишат статии, медиите трябва да се съобразят поне с 10 фактора: естеството на личните данни; влиянието, което разкриването им ще окаже върху "собственика" им и доброто му име; обстоятелства, при които личните данни са станали известни на журналиста и т.н. Ще се следи дали журналистите имат законен достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни в зависимост от естеството на личните данни и обстоятелствата, при които те са станали известни. Същевременно обаче, когато Комисията за защита на личните данни упражнява контролните си правомощия, тя не може да разкрива тайната на източника на информация.

Плод на тайния "алъш-вериш" между ГЕРБ и ДПС бяха и поправките в Закона за вероизповеданията, с които управляващите искаха да опростят 8 млн. лв. дългове на Главното мюфтийство. И този законопроект на ДПС бе част от сделката за кворума след бойкота на БСП. За да демонстрира своята "загриженост" към вероизповеданията, Борисов употреби дори нищо неподозиращия патриарх Неофит, изкарвайки го от болницата за среща с главния мюфтия. Данъчната амнистия за мюфтийството премиерът оправда с "етническа толерантност". Но и той като вносителите на законопроекта пропусна малката подробност, че всички други вероизповедания заедно дължат общо 200 000 лв. Изправени пред поредния обществен взрив, управляващите приеха да разсрочат с години дълговете на мюфтийството.

Предизборно "рамо" от "големия брат"

Седмица преди изборите ГЕРБ неочаквано и за самата ВМРО подкрепи на първо четене спорните промени в Наказателния кодекс (НК) срещу циганизацията на нацията, завоалирани като мерки срещу "ромската престъпност". Със законопроекта сериозно се разширяват пределите на неизбежната отбрана и се въвежда наказателна отговорност за кражбите над една минимална заплата. Партията на вицепремиера Красимир Каракачанов отдавна настоява да се узакони убийството при самоотбрана вкъщи. Така по-големият коалиционен партньор във властта демонстрира братско "рамо" в популистката предизборна кампания на ВМРО, която се базира на борбата с битовата престъпност. Между първо и второ четене обаче е предвидено достатъчно време за нови предложения и е твърде вероятно законопроектът на Каракачанов да не стигне до пленарната зала. Подобно законодателно разочарование от "големия брат" вече преживя бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов с внесените от него промени в Закона за хазарта, които така и не видяха бял свят.

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 31

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 224

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 11

/ брой: 224

До 4 пъти по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 224

Ще затварят за 3 г. бензиностанции с нарушения

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 224

Длъжници няма да могат да напускат България с над 30 хил. лв.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 224

Инвестициите намаляват с 91,7 млн. евро през септември

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 45

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 28

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 35

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 25

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ