22 Март 2019петък15:05 ч.

Снимка БГНЕС

Парламентът гласува за отлагане на Брекзит

Мей ще направи трети опит да убеди депутатите да подкрепят споразумението с ЕС

автор:Дума

visibility 539

Брекзит ще бъде отложен, ако до 20 март парламентът на Великобритания не одобри окончателно споразумението с ЕС. Това решиха британските депутати тази вечер. Те подкрепиха и възможността премиерът Тереза Мей да внесе за трети път сделката с ЕС в парламента.

Само 15 дни преди предвидената дата за Брекзит - 29 март, предложението на правителството бе подкрепено с 402 гласа, а 202 депутати гласуваха против.

То предвижда краткосрочно отлагане, до 30 юни, ако до 20 март депутатите одобрят споразумението за излизане от ЕС на Тереза Мей, което отхвърлиха вече два пъти.
Ако то бъде отхвърлено отново, отлагането трябва да бъде за по-дълъг период и при това положение ще се наложи британците да участват в евроизборите през май.

И в двата случая отлагането ще трябва да бъде одобрено от лидерите на останалите 27 страни в ЕС, които се събират в четвъртък следващата седмица.

По-рано депутатите категорично отхвърлиха предложението за втори референдум по Брекзит.

Най-вероятно следващата седмица депутатите ще решат окончателно дали приемат така договорените условия между Лондон и Брюксел. Говорител на Тереза Мей събщи, че споразумението може да бъде внесено отново, ако правителството прецени, че обстоятелствата са благоприятни за това.

С разлика от едва 2 гласа депутатите отхвърлиха и поправка, която предвиждаше контролът над дневния ред на парламента да бъде поет от самите депутати.

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56