24 Май 2022вторник00:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Интервю

Елка Неделчева:

Парламентът трябва да е светая светих на държавността

В наше лице хората от Лудогорието имат гарант за по-добра България - социална, справедлива и стабилна, казва водачът на листата на "БСП за България" в 18 МИР - Разград

/ брой: 212

автор:Ростислава Иванова

visibility 19

ЕЛКА НЕДЕЛЧЕВА е родена в град Гоце Делчев, но над 30 години живее със семейството си в Разград. Магистър филолог от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Директор на основното училище в с. Раковски. Тя е активен и последователен член на БСП от 2001 г., а от 2012 г. е общински лидер на партията. Няколко мандата е общински съветник, от 2015 г. оглавява групата общински съветници на "БСП за България".


– Г-жо Неделчева, в предизборното си обръщение заявявате, че в тези трудни моменти не е време за популизъм и гръмки обещания, а за диалог, силна воля и трудни решения в името на народа. В контекста на посланието "Разумните решения!" с кого и при какви условия БСП трябва да води диалог?

– Диалогът не само е възможен, той е задължителен за всяка демократична държава. От БСП винаги сме заявявали готовност за диалог по всички проблеми. Но, за да има диалог, трябва отново да започнем да говорим един с друг и да чуваме чуждото мнение. За съжаление, виждаме тенденция на противопоставяне и омраза, отгледана от ГЕРБ в последните години и продължена от новите партии в двата кратки парламента. Техните депутати се превърнаха в заложници на интересите и стремежа към постове на своите лидери. Единствена БСП показа готовност и воля за търсене на консенсус по конкретни политики и съставяне на правителство, което да започне да решава най-наболелите проблеми на хората, а те още повече се изостриха преди зимата.

Говорим за високите цени на тока, газа и горивата, галопиращата инфлация, здравната криза, съдебната система и много други проблеми, назрявали през 12-годишното управление на ГЕРБ. Те нямат партийна оцветеност, защото от тях страда почти всеки български гражданин. Те могат и трябва да се превърнат в база за диалог и консенсус в следващия парламент. Това очакват хората от нас. Престъпление ще е, ако политиците отново излъжат надеждите на избирателите за стабилност и сигурност в днешния несигурен свят.

БСП има готов план какво трябва да се направи през първите 100 дни на 47-ото НС. Той включва проектобюджет за 2022 г. и законодателна програма за започване на истинската промяна. Част от мерките предвиждат по-нисък ДДС на енергоносителите и храните от малката кошница и гаранция, че държавата ще поеме първите 200 киловатчаса на всяко социално слабо семейство. Предлагаме в бюджета за догодина да се създаде антикризисен енергиен фонд, който да се използва за такива мерки, като средствата в него ще се генерират от свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия. Левицата е готова за диалог по тези и други национални приоритети на базата на разумни решения, а не на разпределяне на министерства и постове.

– Като личен приоритет посочвате качествено българско образование, гарантиращо възможност за реализация на младите хора. Кои са големите недостатъци на образователната система и от какви реформи се нуждае тя?

– Най-големият недостатък на образователната ни система е, че създава предпоставки за все по-нарастваща функционална неграмотност на подрастващите. Българските училища са поставени в условия да работят едва ли не като ЕАД. Финансирането им зависи най-вече от броя на учениците и това принуждава и директорите, и учителите да снижат критериите си, за да не допуснат изтичане на средства от училищните бюджети. И всичко това на фона на все по-задълбочаващата се демографска криза в страната.

Необходимо е да се намери разумният баланс между начина на определяне на финансирането и качеството на образованието. Законът за предучилищното и училищното образование от 2016 г. в по-голямата му част бе прекопиран от неприложими у нас чужди закони и практики. На всичко отгоре той бе окомплектован с много повече наредби от стария закон, които се разминаваха и биеха помежду си. Училищните директори се сблъскахме с казуси, за чието решаване няма правила нито в закона, нито в наредбите. Непрекъснато се правят промени в тях, което също затруднява работата ни.

Другият сериозен проблем е липсата на мотивация за по-добри резултати у ученици и родители от социално слаби семейства. Те изпитват апатия към образованието и не са наясно с какво то им помага. Това е проблем на цялото общество, което не дава добри примери за хора, преуспели благодарение на това какво знаят и могат. Сериозна част от учениците от тези групи поради социални и икономически причини отпадат рано от образователната система.

– Бойко Борисов непрекъснато се хвалеше как наливал милиони в образованието. Мит ли е това, къде потънаха парите?

– В последните години в образованието влязоха значителни средства за подобряване на материалната база, за квалификация на учителите и в помощ на изоставащите деца. Но това бяха европейски пари, които щяха да влязат в училищата, независимо кой управлява. Друг е въпросът дали бяха използвани рационално. Пример за това е обществената поръчка на МОН, с която предостави на училищата в страната интерактивни дисплеи на единична цена от близо 7000 лв. По друг проект нашето училище закупи интерактивен дисплей от много по-висок клас за 3600 лв. Разликата е двойна и това при положение, че при договаряне на големи количества би трябвало цената да е много по-ниска. Нека всеки си направи изводите.

От БСП от години настояваме да спре порочната практика с многото учебници – 5, 6 или 7 по всеки предмет, и да стане както преди – само по един учебник. По този начин изтичат много средства, които могат да отидат за увеличаване на субсидията за безплатните закуски на учениците от I до IV клас например. Тя не е променяна от години, въпреки че цените на хранителните продукти растат и това принуждава училищата да доплащат от бюджетите си.

– Какви ще са другите ви цели като народен представител?

– Проблемите на хората от Лудогорието са много – ниски доходи, безработица, лошо здравеопазване, обезлюдяващи села, разбити пътища. Решаването им ще е приоритет за мен. Това обаче са проблеми и за други региони и справянето с тях трябва да е национална политика. Трябва воля от страна на държавата за преодоляване на различията между отделните региони. Това може да стане с целенасочени мерки за подкрепа във всички социално-икономически сфери.

БСП е партията, която редовно поставя в центъра на своите програми регионалната политика. През 2013 г. наше правителство създаде фонд от 500 млн. лв. за развитие на регионите и Разградска област получи над 16 млн. лв. за инвестиции. В началото на годината правителството на ГЕРБ подхвърли мизерните 500 хил. лв. за Разград на фона на милионите, раздадени на управляваните от тях общини.

Програмата на БСП за първите 100 дни предвижда създаване на Национален фонд за сближаване на регионите. Задачата му е в рамките на няколко години да скъси значителната дистанция в размера на инвестициите, качеството на живот и перспективите за развитие между няколкото големи града и останалата част от страната. Моя лична кауза ще бъде включването на Разградска област към регионите за целенасочена държавна подкрепа.

Имам богат опит в спечелването на съмишленици за каузи в полза на хората и в разработването на успешни европроекти, така че ще съм полезна за привличането на инвестиции в общините от Разградска област. И бизнесът в региона има по-добър потенциал за нови идеи и предприемачество. Просто трябва да прекратим 12-годишната политика за раздаване на пари на "наши хора" през прозореца на джипа по неясни критерии и по усмотрение на един човек.

Възможности за значителен напредък има и в хуманитарната сфера. Лично за мен е нетърпимо областта да заема последните места по резултати от обучението. Образованието трябва да се издигне на ново ниво, но освен това то трябва да бъде и реформирано така, че да отговаря на местните потребности на трудовия пазар. Това е добра мярка да задържим младите хора тук, да им дадем перспектива за добра работа и кариерно развитие.

– Какви са предизборните послания към съгражданите ви?

– На първо място всички да отидат да гласуват. С повече разум да направят информиран и обоснован избор на разумните решения. Да не се поддават на натиск, зависимости и стимули. Да гласуват свободно и по съвест. Да изберат тези, които могат и знаят как да носят отговорност. Да не овластяват хора, които не могат и не искат да решат проблемите им.

Народното събрание трябва да бъде светая светих на българската държавност и всички трябва да разберат, че причините за успеха или неуспеха на страната, обществото и персонално на всеки от нас се пораждат именно от работата в парламента. В БСП неведнъж сме се доказали като отговорни хора, с ясни и конкретни отговори на наболелите въпроси в държавата. В наше лице хората от Лудогорието ще видят гарант за по-добра България – социална, справедлива и стабилна.

 

 

 

Печалбата на държавната енергетика скочи 10 пъти

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 97

Очакват поскъпване на парното с 20%

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 97

Завършват "Хемус" през 2027 г.

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 97

Откриха маймунска шарка в 12 страни

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 97

Истинските железни врати

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 97

Маймунясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 65

/ брой: 97

За кожата на един тв шеф

автор:Юлия Кулинска

visibility 108

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ