27 Септември 2020неделя15:24 ч.

Парламентът затвори "Белене", засега

/ брой: 49

автор:Веселка Спиридонова

visibility 907

Със 114 гласа "за", 40 "против" и без въздържали си парламентът прие проекта за решение по проведения на 27 януари 2013 г. национален референдум, внесен от Иван Иванов. Той слага край на проекта "Белене". Над четири часа продължиха крайно поляризираните дебати. В крайна сметка мнозинството реши да изиска правителството в оставка да направи незабавни постъпки за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". От предложението на Иванов отпадна изискването кабинетът да организира търг за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" в най-кратък срок.
Депутатът от Коалиция за България Румен Петков поиска обсъждането да бъде оставено на следващия парламент. "Предлагам да отложим дебата по референдума с мотива, че това Народно събрание е изчерпано и не може да вземе решение по такъв същностен въпрос. Следващият парламент ще бъде натоварен с по-голяма обществена поддръжка и ще има много по-голяма представителност", заяви Петков, но предложението му бе отхвърлено.
"Резултатът от референдума показа, че хората убедително подкрепят изграждането на нова ядрена електроцентрала, а голяма част от тях имат предвид изграждането на централа на площадката в Белене", посочи Янаки Стоилов. Второто проекторешение бе на левицата с вносител Сергей Станишев и предвиждаше отмяна на предишното решение на Народното събрание за спиране на проекта "Белене". "Ако днес не приемете това решение, ви предлагам поне да потърсите компромис - да не приемате проекторешението на Синята коалиция, защото 7 блок на "Козлодуй" не може да стане веднага", каза Стоилов.
В края на обсъжданията напрежението ескалира, защото вносителят Иван Иванов предложи редакционни промени в решенията, на които нямаше право, но те бяха приети с гласовете на ГЕРБ. Депутатите от Коалиция за България протестираха бурно, искаха думата по начина на водене, но Менда Стоянова ги спря.
"Некадърието ви надминава всякакви граници, затова тази точка не трябваше да се гледа в този парламент. Дали поради некадърие, дали поради стремеж "Белене" да има бъдеще, вие създадохте условие днешното решение да бъде атакувано", заяви Румен Петков и обяви, че съдбата на "Белене" да се решава от следващия парламент.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 640

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 182

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 0

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1353

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 642

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ