25 Февруари 2021четвъртък03:56 ч.

Парламентът затвори "Белене", засега

/ брой: 49

автор:Веселка Спиридонова

visibility 946

Със 114 гласа "за", 40 "против" и без въздържали си парламентът прие проекта за решение по проведения на 27 януари 2013 г. национален референдум, внесен от Иван Иванов. Той слага край на проекта "Белене". Над четири часа продължиха крайно поляризираните дебати. В крайна сметка мнозинството реши да изиска правителството в оставка да направи незабавни постъпки за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". От предложението на Иванов отпадна изискването кабинетът да организира търг за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" в най-кратък срок.
Депутатът от Коалиция за България Румен Петков поиска обсъждането да бъде оставено на следващия парламент. "Предлагам да отложим дебата по референдума с мотива, че това Народно събрание е изчерпано и не може да вземе решение по такъв същностен въпрос. Следващият парламент ще бъде натоварен с по-голяма обществена поддръжка и ще има много по-голяма представителност", заяви Петков, но предложението му бе отхвърлено.
"Резултатът от референдума показа, че хората убедително подкрепят изграждането на нова ядрена електроцентрала, а голяма част от тях имат предвид изграждането на централа на площадката в Белене", посочи Янаки Стоилов. Второто проекторешение бе на левицата с вносител Сергей Станишев и предвиждаше отмяна на предишното решение на Народното събрание за спиране на проекта "Белене". "Ако днес не приемете това решение, ви предлагам поне да потърсите компромис - да не приемате проекторешението на Синята коалиция, защото 7 блок на "Козлодуй" не може да стане веднага", каза Стоилов.
В края на обсъжданията напрежението ескалира, защото вносителят Иван Иванов предложи редакционни промени в решенията, на които нямаше право, но те бяха приети с гласовете на ГЕРБ. Депутатите от Коалиция за България протестираха бурно, искаха думата по начина на водене, но Менда Стоянова ги спря.
"Некадърието ви надминава всякакви граници, затова тази точка не трябваше да се гледа в този парламент. Дали поради некадърие, дали поради стремеж "Белене" да има бъдеще, вие създадохте условие днешното решение да бъде атакувано", заяви Румен Петков и обяви, че съдбата на "Белене" да се решава от следващия парламент.

Не броят пулмолозите за „първа линия”

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 39

ГЕРБ готви нов подарък за концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 39

Радев даде надглавния прокурор на КС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 39

Властта пришпорва закон за психолозите

автор:Аида Паникян

visibility 122

/ брой: 39

Зачестяват сигналите за натиск от събирачи на дългове

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Ипотечните кредити нараснаха с 11,4%

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 39

КЕВР не очаква промяна в цените на парното, топлата вода и тока

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 39

Колите "втора ръка" ще поскъпват

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 39

Пет държави от ЕС алармират за недостиг на ваксини

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

В Северна Македония ще броят и българите

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Екшефът на македонските спецслужби се предаде

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 39

Разширяването на ЕС ще е стъпка по стъпка

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

Дори Цанков и Филов коленичат пред руските воини

автор:Христо Георгиев

visibility 181

/ брой: 39

Хуморът не е от вчера

автор:Лозан Такев

visibility 132

/ брой: 39

Ще измести ли Кристо музея "Дом на хумора и сатирата"

автор:Альона Нейкова

visibility 96

/ брой: 39

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 39

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ