31 Март 2020вторник23:10 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Лидерът на Партията на обикновения човек и главен министър на Делхи Арвинд Кеджривал приветства свои поддръжници по време на предизборната кампания. Той ще продължи да управлява столицата

ГЛОБУС

Партията на обикновения човек ще управлява Делхи

Управляващата в страната дясна формация Бхаратия джаната губи местните избори във втори ключов град на Индия

/ брой: 28

автор:Елиана Иванова

visibility 1576

Победител от местните избори в индийския щат Ню Делхи, включително в самата едноименна столица, е управлявалата досега Партия на обикновения човек (Aam Aadmi-AAP). Тя печели 52 места в 70-местния парламент. Нейният лидер Арвинд Кейривал ще продължи да управлява щата. През последните пет години партията се фокусираха върху подпомагането на бедните чрез обновяване на държавните училища и осигуряване на транспортни ваучери за жените, както и на енергийни и здравни субсидии. 

В същото време голямо поражение претърпя управляващата в страната индуистка националистическа партия Бхаратия джаната ("Народната паритя") на премиера Нарендра Моди. Нейната политика на индуистки протекционизъм, налаган агресивно от самия Моди, предизвикаха протести в Индия през последните няколко месеца. Провали се надеждата на партията да се върне в местната власт, след като 22 години бе в опозиция. 

Политическото и административното изграждане на Делхи претърпява редица промени след обявяването на независимостта на Индия. Законодателното събрание на Делхи е създадено на 17 март 1952 г. съгласно правителствения Закон за териториално-административното деление на страната от 1951 г. Последната промяна в административно отношение, която е със значение към днешна дата, е 69-та промяна на Конституцията на страната от 1991 г., с което се въвеждат два нови члена - 239АА и 239АБ. Член 239АА, ал.1 гласи: "От датата на влизане в сила на конституционния акт от 1991 г. (69-то изменение) територията на Делхи, като част от Федерацията, ще се нарича Национален столичен окръг Делхи и неговият губернатор, назначаван съгласно чл.239, ще се нарича Лейтенант-губернатор." Алинея 2, буква а от същия член допълва: "За националната столица трябва да има Законодателно събрание, а местата в такова събрание се попълват от членове, избрани чрез пряк избор от териториални избирателни райони, определени за територията на националната столица." 

Първото заседание на Законодателното събрание се провежда на 14 декември 1992 г. във Видхан Сабха и има 70 места. Те се попълват чрез пряк избор на избирателите в определените избирателни райони на всеки 5 години. 

Датата 8 февруари бе определена от Избирателната комисия за избор на ново Законодателно събрание в Делхи. Мандатът на настоящото събрание изтича на 23 февруари 2020 година. 

Защо тези избори са толкова важни? 

Делхи има голямо историческо значение и е важен център на международната политика, търговия и култура в Индия. От 90-те години насам Ню Делхи се превръща във важен възел в международната корпоративна и финансова мрежа. Тук са съсредоточени значителен брой компании, занимаващи се с програмиране и информационни технологии - сектор, в който все повече индийци намират своето призвание. Не е без значение и фактът, че градът е седалище на Резервната банка на Индия и регионалните офиси на индийската Държавна банка и други банкови институции. Много чуждестранни банки също имат клонове в столицата. Освен това щатът с особен статут е един от най-бързо разрастващите и развиващите се в страната. Според доклад на ООН до 2028 г. Ню Делхи ще се превърне в най-гъсто населения град в света с население около 37,2 млн. души. 

В събота гражданите на столицата се отправиха към изборните урни, за да гласуват за Законодателно събрание. Основни претенденти за 70-те места в местната структура бяха Партия на обикновения човек (Аам Аадми) на настоящия главен министър на столицата Арвинд Кеджривал, Бхаратия Джаната на премиера Нарендра Моди, която е извън управлението на града от 1998 г. и партията Индийски национален конгрес (ИНК). 

Самите избори се провеждат в обстановка, когато Индия е на прага на идеологическа гражданска война. Ето защо изходът от изборните резултатите в голяма степен ще се възприема като коректив или легитимация на следваната политическа линия от управляващата върхушка на Бхаратия Джаната. 

Арвинд Кеджривал като цяло има позитивен имидж сред жителите на Делхи, макар и партията му да не успя да изпълни всичките си предизборни обещания от 2015 г. Той символизира "обикновения човек", който може да се състезава и да печели в избори. В своята агитационна кампания Кеджривал 

заложи на най-наболелите проблеми на града 

като осигуряване на непрекъснато и евтино електрозахранване и водопровод за всички домакинства, достъпно и качествено здравеопазване и ефективни мерки за справяне с боклука, специални патрулиращи групи за по-голяма сигурност на жените в автобусите и по улиците, мерки за справяне с мръсния въздух. Бхаратия Джаната също постави фокус върху проблемите на града като електричеството и водопроводната система, откриването на работни места. Претендентите в изборната надпревара заложиха на сигурно и не споменаха в програмите си нищо свързано с проблема с мюсюлманите в страната. Друг похват, който служи вярно на Моди в изборните битки до този момент, са директните нападки срещу личността на неговите опоненти. 

Изглежда обаче, че в борбата за столицата този подход не даде желания ефект. Партията на Моди дори не излъчи представител за главен министър в местното правителство, ако спечели изборите. Що се отнася до ИНК, тя няма голяма популярност в столицата и логично не бе включена в сметките за разпределение на местата в Законодателното събрание в предварителните прогнози. 

Местните избори са ключов тест за управлението на Нарендра Моди. Миналата година той се радва на мащабна победа в изборите за парламент, но оттогава над страната тегнат тежки гръмоносни облаци. Обещанията за икономически напредък и просперитет останаха някъде на заден фон, заглушени от засилващия се национализъм и религиозна непоносимост. 

В тази опасна игра езикът на омразата взема превес 

Мюсюлманската част от населението се чувства все по-несигурна и застрашена. В края на старата и началото на новата година те дадоха израз на тревогите и отчаянието си. Шахиин Багх, квартал в южната част на столицата, се превърна в символ на потиснатите и на търсещите справедливост за равни граждански права. Мирният протест там започна непосредствено след приемането на Закона за изменение на закона за индийското гражданство през декември 2019 г. и последвалата полицейска намеса срещу студенти в Джамия Милия Исламия, които се противопоставиха на поправката. Накратко с изменението на закона ще се предоставя индийско гражданство на малцинствени групи като хиндуисти, джайнисти, будисти, сикхи, християни, обитаващи териториите на съседните Пакистан, Банладеш и Афганистан, но не и на мюсюлмани. Протестът разшири обхвата си и бе насочен още срещу безработицата, поскъпването на стоките, безопасността на жените, бедността и като цяло срещу управлението на Моди. Организаторите на протеста бяха няколко мюсюлмански жени, но впоследствие броят на недоволните се увеличи, като към него се присъединиха и представители на други религиозни и етнически групи, с което на практика трябваше да се покаже единството на индийския народ в духа на конституцията а именно "свобода, равенство и братство". 

В същото време на 5 януари 2020 г. над 50 маскирани души нападнаха кампуса на университета "Джавахарлал Неру" в Делхи и раниха 39 студенти и преподаватели, а полицията наблюдаваше безучастно. Един от нападателите крещеше: "Хиндуистите ще господстват!" В допълнение към закона за гражданството се чуха предложения за въвеждане на Национален граждански регистър. Ако Индия имаше своя Хамлет, то той сигурно щеше да се пита "Индиец ли съм или не съм?" 

Официалните резултати от изборите за Законодателно събрание ще бъдат обявени най-рано на 11 февруари. Така или иначе партията, управляваща Индия, губи изборите в града, от който управлява държавата. Това е второто голямо поражение за Бхаратия Джаната след миналогодишната загуба в град Мумбай, смятан за финансова столица на страната.

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 62

БСП в София с 19 антикризисни мерки

автор:Деси Велева

visibility 48

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 62

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 0

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 62

Турция ще върне мигрантите по границата с Гърция

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 336

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 62

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ