14 Август 2020петък06:04 ч.

Богомил Манчев

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

Може да има политически натиск за спирането на проекта, твърдят от Булатом

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 675

Най-рано след две години и половина може да започне реалното строителство на АЕЦ "Белене", заяви председателят на Българския атомен форум (Булатом) Богомил Манчев по БТВ. Той не изключи възможността Брюксел да притисне България, за   да се откаже от изграждането на втора атомна централа. Може да има отпор от ЕС, но никой не може да ме убеди, че ние не сме способни да докажем правотата си за АЕЦ "Белене", коментира Манчев. Според него основната причина за бавния темп, с който се движи проектът, е политическият живот в страната. 

Председателят на Булатом подчерта, че за започване на строежа на централата техническият проект трябва да бъде одобрен от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Той трябва да се лицензира, след като е минал всичките необходими ревизии. "Създателят - руската "Росатом", по искане на НЕК, която е собственик на проекта, е необходимо да направи анализ на изменените нормативи, които са валидни към днешна дата в Европейската общност, и да напише кой е валиден и кой не е. Това трябва да бъде прието от нашия ядрен регулатор, а не от европейския", уточни председателят на Булатом. 

Манчев добави, че ако има сериозни изменения в нормативната уредба, които трябва да бъдат преработвани, проектът "Белене" има проблем. Ако няма, АЯР подписва лиценза и посочва неща, които трябва да се поправят при изготвянето на работен проект. Това не може да забави евентуалното започване на строителството, стана ясно от думите на експерта. При най-добрия вариант до първата копка ще минат две години и половина, твърди Манчев. Единственият изтекъл документ у нас е разрешителното за строеж, което има давност. Манчев смята също така, че целият процес по избор на инвеститор, правене на проектната компания, "докато отидем с каската и кирка на обект ще отнеме около 2 години и половина, ако сме много стегнати". 

Прогнозната цена от 9-10 млрд. лв. за изграждането на новата атомна централа ще си остане същата, изтъкна Манчев. Той обясни, че проектът би могъл да се оскъпи от закупуването на ядрени мощности, каквито обаче ние вече имаме. Ако все пак изграждането на АЕЦ "Белене" се провали, един от тиражираните сценарии е, че доставените реактори може да се използват за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Според Богомил Манчев обаче това би отнело поне 15 години, а след толкова много време не е сигурно, че те ще са все още годни за използване. В момента реакторите, доставени на площадката, се съхранявали по всички процедури от производителя. Реакторите може да бъдат продадени, по-лошото е, че може да ги нарежем, какъвто случай имало в Украйна, каза Манчев. Председателят на атомния форум предположи, че и предстоящите избори могат също да забавят всичко.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ