29 Май 2020петък04:13 ч.

Първи фолклорни "Оскари"

Годишните награди на името на Борис Машалов ще бъдат връчени на 26 септември в Смолян

/ брой: 220

автор:Албена Безовска

visibility 3259

Първото издание на Годишните фолклорни награди е на 26 септември. Замислени като ежегодно събитие, те ще се провеждат в различни градове на България. Тази година носят името на Борис Машалов - един от най-големите български народни изпълнители. Инициатор и организатор е Константин Лазаров - участник в редица самодейни танцови състави, създател на фолклорно радио "Менци", а преди това - на сайт, посветен на българския танцов фолклор. 
"В България няма подобен форум, който да номинира и награждава творците в областта на народното изкуство във всичките му проявления",  разказва Константин за читателите на вестник ДУМА, който е медиен партньор на събитието. 
"Отдавна имах идея да организирам ежегодни фолклорни награди, но все отлагах, защото знаех, че осъществяването на проекта ще бъде трудно. Голямо вдъхновение получих от юбилея, който отбелязваме през 2014 г. - един век от рождението на Борис Машалов. Този велик изпълнител, оставил ярка следа в нашата история, заслужава да бъде почетен достойно. Свързах се с неговите наследници - дъщеря му Добринка и нейната дъщеря Боряна Георгиева. Те ми дадоха "зелена светлина" и се съгласиха първото издание на Годишните награди да носи името на Машалов", споделя Лазаров. - Мои съмишленици, хората, които подкрепят усилията ми и помагат с каквото могат, са известни народни певци и хореографи - Янка Рупкина, Олга Борисова, Светла Караджова, Йордан Станимиров, Стоян Варналиев и др. Не съм професионалист във фолклорното изкуство, нито в организацията на фестивали. Но съм привлякъл за каузата хора, които имат необходимия опит и образование. Още първата година исках да обединя всички видове народно творчество, но това беше невъзможно. Например словесният фолклор ще бъде включен вероятно следващата година. Засега категориите обхващат вокални изпълнители, инструменталисти, танцьори, ансамблово изпълнение." Той допълни, че наградата, която може да обяви предварително, е в категорията за инструментална пиеса. Спечели я пиесата "Сбогом" от албума на Георги Петров, когото всички наричаха бай Георги. Регистрираните гласове в категорията са само за виртуозния гъдулар. Бай Георги носеше в себе си творческото мислене, беше инструменталист, който разчупваше традиционните представи, без да излиза от традицията. Той си отиде тази година и много хора скърбят истински за него, аз също. Но искам да подчертая нещо - номинацията беше направена преди кончината му. Почитателите на фолклора го избраха заради професионалните му качества, което прави наградата още по-ценна, подчерта К. Лазаров.
Общо десет са разделите, в които слушателите са номинирали своите избраници. Наградата за цялостен принос беше обявена още в началото на тази година, получи я голямата добруджанска певица Верка Сидерова. Според тракийския народен певец Стоян Варналиев това са българските фолклорни "Оскари". "Идеята на Константин Лазаров е много добра", убеден е той.
"Фолклорът е нашето богатство и това е един от пътищата да се мотивират изпълнителите не само, но и техните почитатели. Номинирани са някои от най-добрите ни певци, инструменталисти и др. Присъствах на награждаването на Верка Сидерова. Тя е от първото поколение певици, които ни показаха красотата на Добруджа. Изпяла е прекрасни песни и още можем да научим от нея много. Представител е на онова златно поколение български изпълнители, които качиха народната песен на сцената, показаха я по цял свят. Те са от различни фолклорни области, показаха красотата на българската душевност. В наш ущърб е, че не ги слушаме. В това технологично време съвременният човек може спокойно да релаксира дори с народната музика. Наред с Годишните фолклорни награди има много фестивали, на които се явяват млади хора. Използвам случая да напомня, че през 2015 г. предстои поредният конкурс "С песните на Вълкана Стоянова" в Стралджа. Каня всички млади изпълнители, които обичат тракийската песен. А в Смолян очаквам да се получи хубав празник. Прекрасно е, че общината подкрепя Годишните фолклорни награди - събитие, което е от национално значение", изтъква Варналиев.
Церемонията по награждаването ще се състои на 26 септември от 19 ч. в Родопския театър "Н. Хайтов". Входът е свободен. 
След дългоочаквания концерт в сърцето на Родопите организаторите ще започнат подготовка за следващото издание. То ще бъде посветено на 120-ата годишнина от рождението на Гюрга Пинджурова, домакин ще бъде Трън - родният град на известната певица.
 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ