20 Февруари 2020четвъртък20:23 ч.

Право куме в очи

Пастирски неволи

/ брой: 105

автор:Светлана Михова

visibility 3114

Жално, тъжно и обидно става за държавата. И все по-често причината за това е нейната церемониална мандатна глава. Тъкмо бе отминал внушаващият национална гордост и бодрост Гергьовден. Парадното армейско "ура" бе успяло да приповдигне самочувствието. Отмереното тап-тап на войнишките кубинки по жълтите павета отекваше в унисон с радостното туп-туп в сърцата на площадното множество.


Градусът на всенародното вълнение можеше да се задържи, ако не бяха ниските температури на новините от Изток. Държавната церемониална глава отдавна бе казала, че всички лошотии идват оттам. Дори веднъж бе споделила, че поради тази причина никога не гледа на Изток, а само на Запад. Там всичко било хубаво. Току виж, някой ден и Слънцето проумее този факт и започне да изгрява откъдето трябва - в пълно съответствие с евроатлантическите ценности.
Писна й от лошите източни новини на главата Плевнелиева и реши да каже тежката си дума. Отиде да я изрече в милата на очите, сърцето и джоба й Германия. Тежки бяха мислите й: имало зли "велики сили". Въобще Русия е виновна, че светът се е объркал. Светът - че не я наказва, както се полага. Българинът - че забравя за сменената си ориентация и в мнозинството си остава русофил. Разбираемо е - при всичко това "ирландската пастирка" на българската нация не може да бъде равнодушна. Но като е седнала на високия републикански стол, да беше попрочела някоя и друга страница от новата история. Да научи, че за да си пастир, трябва да познаваш и стадото си, и ливадите, по които ще го пасеш, за да не го вкараш в тресавище.
"Руският проект е антиевропейски по същината си, по ценностите си, по визията си за света и обществото", е една от черните мисли на държавната глава. Според нея "Евразийският съюз на Путин, простиращ се от Лисабон до Владивосток, изключва и отрича Европейския съюз". Някой зломишленик е излъгал пастирката. Идеята не е руска. Големият французин генерал Дьо Гол пръв споменава за Европа от Атлантика до Урал, а сега лидерите на ЕС търсят сближение с Китай. По пътя към Пекин обаче, лежи Русия. Голяма е и няма как да се прескочи. Изходът е сътрудничество с нея. Това и прави засега ЕС. Това му и пречи да я накаже, както иска Плевнелиев - бързо и сурово.
Повечето европейски лидери и прочее еврофактори са по-умерени. Не се знае утре как ще се развият събитията, дали Москва и Вашингтон рано или късно няма да се разберат, както винаги е ставало в критични моменти. Затова по-дребните като нас държави се снишават. Това не е обидно, а дипломатическо изкуство, което, ако го владееш, можеш да спечелиш.
Нашата пастирка обаче се обижда, иска равни права. "ЕС трябва да работи да се даде шанс на украинския народ да каже мнението си на демократични избори, вместо великите сили да определят бъдещето на една или друга нация". В Плевнелиевата предства за света сякаш няма ООН, където точно и ясно са изброени 5-те велики сили, на които е признато правото да решават. Няма как. Такъв е световният ред, установен след войната съвместно от Москва и Вашингтон.
Впрочем, един исторически детайл: "След войната нашата страна винаги ще се радва да поддържа добросъседски отношения и искрена дружба с Русия, чийто народ, спасявайки себе си, спаси целия свят от нацистката опасност". Думите са на президента Франклин Рузвелт. Той разкрива още една подробност за характера на американската дипломация: "Ако бях руснак, щях да пратя по дяволите американците, защото само обещаваме, а не изпълняваме". Тогава става дума за откриването на втори фронт, но фактите показват, че правилото важи до днес.
Няма нужда да прехвърля океана. Достатъчно е да погледне Балканите. Като мантра повтаря: "Членството на България в НАТО е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет". Хайде бе! Защо в Гърция през 1967 г. - тогава вече дългогодишен член на НАТО, "черните полковници" извършиха военен преврат? Защо седем години по-късно Турция - и тя членка на НАТО, анексира северната част на Кипър. Къде са гаранциите? Някой да е наказал Анкара със санкции? Нищо подобно. Дори откриха процедура по приемането й в ЕС.
Когато днес Европа и САЩ ръкопляскат, плащат и направляват хунтата в Киев, главата ни трябва да се огледа. Да види, че там се е пръкнал необикновен за нашето време фашизъм: изгориха живи и умъртвиха с газ десетки хора в Одеса и Мариупол. Премазват ги по улиците с БТР-и, разстрелват ги със снайпери. За тези факти пастиропослушните медии мълчат. Същевременно интернет гъмжи с ужасяващата истина за днешна евроУкрайна.
Защо не се признават референдумите там? Нали държавната глава им е фенка? Когато непрекъснато повтаря от името на народа, че цивилизационният избор е направен, сеща ли се, че никой и никога не е питал народа. Ако й стиска на пастирката, нека днес, със задна дата го попита доволен ли е от смяната на ориентацията. Дотогава по-добре е да замълчи и разговаря с огледалото. Докато изтече мандатът.

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ