30 Октомври 2020петък18:39 ч.

Пъстра галерия от спомени в книгата на проф. Милена Цанева

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 326

Книгата на проф. д-р Милена Цанева "Броеница. Из гънките на паметта" (изд. "Колибри") ще бъде представена премиерно на 5 октомври от 19 ч. в "Каза Либри". Издателите я определят като пъстра и неизбродима галерия от спомени, ценен дар за любознателния читател.

"Дядо ми имаше кехлибарена броеница. Когато седеше на стола си, без да чете, държеше я в ръцете си и бавно отброяваше по нея зърно след зърно. Наблюдавах го и си мислех, че навярно всяко зърно отбелязва някакъв спомен." Така започва "Броеница. Из гънките на паметта" (корица Елена Бояджиева), находище на свидни отломки от паметта за рода и семейството на авторката, за детството и младостта й, за исторически събития, пречупени от детските й очи. Оживяват картини от някогашна София, чуват се гласовете на Дора Габе, Елисавета Багряна, Никола Фурнаджиев, Петър Динеков, Ангел Каралийчев, Тончо Жечев и други видни писатели и литературоведи. В хаотичната лента на спомените исторически-значимото и битово-всекидневното непринудено се преплитат, изграждайки облика на многообразието на живота.

Чл.-кор. на БАН проф. д-р Милена Цанева е родена през 1930 г. в София. Дъщеря на литературния критик акад. Георги Цанев и поетесата Пенка Цанева-Бленика, тя е сред най-изтъкнатите литературни историци и критици в областта на българската литература след Освобождението. Авторка е на 14 книги и многобройни студии и статии, дълги години преподава в СУ "Св. Климент Охридски", като в периода 1980-1993 г. е ръководителка на Катедрата по българска литература. Две десетилетия работи в Института за литература към БАН. В периода 1976-1990 г. е зам.-главен редактор на сп. "Литературна мисъл".

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ