13 Декември 2019петък22:50 ч.

Път към изгубената светлина

/ брой: 231

автор:Йонко Бонов

visibility 732

Захари Каменов представя своя живопис и арт инсталация в софийската галерия "Астри". В експозицията под наслов "Конче" творецът се стреми да докосне и да пресъздаде най-чистото състояние на светлината без консервантите на човешката суета, страсти, порочност. Светлината и нейното живително проникване, прочистващо мръсния сняг в душите ни, светлината като идеал за нравствено съвършенство. Подходът на автора към светлината е като към търсенето на идеалната поетическа метафора - недостижим блян по едно небе, недостъпно и тайнствено, изпуснало все пак нещо от себе си в самите нас.
Тъкмо това "нещо", изпуснато отгоре, потъпквано от нас панически в стремежа си да преодоляваме предизвикателствата по земния си път, вълнува Захари Каменов. Голямото предизвикателство за твореца, което той търси, преживява, представя ни го в чистия му вид, връщайки се назад през годините, към невинността на белия свят от своето детство. За съжаление, все по-трудно намираме пътя към него, увлечени в суетна и често пъти безсмислена гонитба на евтино себеутвърждаване.
Художникът приема като лично призвание тази експедиция към светлината, струяща от детството. От положения пастьозно колорит оживяват ескизни образи на хора, птици, дървета, животни, като в чуден сън, преживени сякаш от непосредствена детска чувственост, всъщност пресътворени от проникновеността на артиста, със замаха на своята съзидателна експресивност - изразена в дълбочината на колорита, в енергията, концентрирана в мазката, в простотата на носещата внушение за проникновеност линия.
В центъра на тази живописно изразена светлина на човешкия дух е кончето люлка - обобщен символ на детството, към което се връщаме все по-трудно, докато съвсем го изгубим по пътя си през годините.
Фигурата на кончето играчка е живописвана на свой ред с не по-малко експресивно изразителен колорит и е обогатена със замах с различни персонажи. В нейната основа са фотографии на колеги и приятели на художника - онези, на които вярва истински, и с които изминава своя неуморен път към безхитростната светлина на съзидателното детство.
 

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 157

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 308

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 302

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 389

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ