28 Септември 2020понеделник09:20 ч.

Пътеки към изгрева на свободата

/ брой: 241

автор:Велин Георгиев

visibility 1407

Когато се зачетох в този поетичен сборник на поета Петър Динчев, получих някакъв респект, стъписах се от избора на историческите личности - Паисий, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Панайот Волов, Петко Р. Славейков, Райна Княгиня, Кольо Фичето, Захари Зограф и други, общо 15 заглавия, монологични поеми. Трябва да кажа, че удивлението ми бе от смелостта на поета да влезе в кожата на толкова и такива титани - българи, и да говори от името на всеки.
Започнах да чета. И още в първия "Триптих за големия ден" се срещнах със заглавието на поетичния патриотичен сборник: "Втурват се задъхани пътеките/ първи да загребят светлина..." И навлизам в същността на авторовия замисъл: да покаже страданията на един поробен народ и неговите съпротивителни сили. Затова първият поетичен монолог е на Паисий Хилендарски: "...Имало е някога държава/ цъфтял е българският род..." Това като закана. И в дългия монолог на атонския монах се надига и бушува океан от мъка и народни страдания. И един безсмъртен дух в глъбините на вековете, който се вселява в болното тяло на един монах. Въпреки болежките си, той гради невероятен мост, по който да мине миналото на един народ и да потърси бъдещето си... И знаем каква необозрима сила е кондензирана в тънката книжица на "История славяноболгарская", за да се дивим на чудото на словото, което тръгва да спасява един велик народ, подложен на изтребление дълги векове. Удивлявам се на духа на атонския монах, на силата на словото, което намира пътеките към непредаващата се потисната народна душа, за да се сътвори чудото.
И когато стигнах до последната страница с монолозите на велики синове и дъщери, тези петнадесет монолога се превърнаха в един - на народа. И неслучайно гласът на Матей Миткалото казва от името на народа: "Широк е този божи свят, голям е/ и краят му не можеш да съзреш./ А всичко в него вика и примамва,/ придърпва в магнетизма на копнеж..." Многогласието в тази народна поема на Петър Динчев се превръща, както вече казах, в един - народен глас. А той е безсмъртен...
Книгата ще бъде представена във Файтона на 11 декември от 18 ч.
 

Облачно, с превалявания

автор:Дума

visibility 0

Габрово с най-много нови случаи на COVID-19

автор:Дума

visibility 23

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 155

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 264

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 140

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 222

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ