04 Юни 2020четвъртък08:41 ч.

Пациенти настояват за диабетна програма

/ брой: 205

автор:Аида Паникян

visibility 286

Да бъде създадена Национална програма за борба със захарния диабет (2020-2030 г.), настояват пациентските организации на хората с диабет. Писмото е адресирано до премиера, министрите на здравеопазването, на финансите, на образованието и на социалната политика, управителя на НЗОК, председателите на Народното събрание и на парламентарната комисия по здравеопазване. Организациите настояват за програмата като изпълнение на приетата от НС на 14 ноември 2008 г. специална декларация за диабета. След 11 години обаче България не е приела дългосрочна програма с финансови параметри, която да очертае стратегията за превенция, скрининг на рисковите групи, съвременно лечение и обучение на пациенти и семействата им, контрол и самоконтрол на заболяването, профилактика на усложненията. 

У нас над 8,4% от хората страдат от диабет, а прогнозите сочат, че през 2040 г. всеки десети ще бъде със захарна болест. От организациите припомнят, че подобни програми са приети в САЩ, Индия, Финландия, където само за няколко години честотата на диабета е намаляла с 55 до 58%.  

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 0

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 320

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 225

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ