04 Декември 2022неделя21:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Пътуване към невинността на детството с пейзажите на Гергана Минкова

/ брой: 45

автор:Дума

visibility 25

Галерия "Нюанс" представя изложбата "Портрети и пейзажи на детството" - живопис от Гергана Минкова, от 9 до 28 март (вернисаж на 9 март от 18 до 20 ч., ул. "Иван Денкоглу" 42).

Детството е най-сигурното ни убежище в моменти на слабост и най-веселият ни приятел във времена на радост. Можем само да сме благодарни, че някъде дълбоко в нас винаги вирее нашето непораснало аз, с цялата си наивност, необремененост и ведрост. Точно към тази чистота на вътрешния си свят се обръща Гергана Минкова в новата си изложба "Портрети и пейзажи от детството". Заглавието е точно толкова буквално, колкото и звучи. Тази изложба е архив от артефакти, който художничката изгражда, за да въплъти в реалността безгрижния дух на живота, преди да бъде опорочен от прищевките на възрастните. Тези произведения са създадени от една ръка и едно съзнание, отърсени от привичките на ограничението и оставени на свобода за една "церемония в дивата градина на детството" - кътчето, където пазим детската си наивност и чистосърдечно удивление.

Изложбата е едно пътуване към невинността на детството и неуловимата, природна, ненакърнима свобода отпреди знанието, отпреди света на вещите и материалното. В нея се търси чистотата на детските погледи, техните образи в природата. Пейзажите на Гергана Минкова са убежище на сигурност и неранимост, те са утроба за смисъла, отбелязват от галерията.

В търсене на истината за себе си, в сигурността на творчеството артистът често се обръща към най-съкровеното за него - детството. Времето, в което не съществува заплахата от парцелирания и дуалистичен свят на добро и зло, разум и чувства, враждебното вън и уютното вътре, големите битки и малките победи. В своето бягство от света творецът намира свое убежище в спомена, съня и невинните пейзажи на детството.

ГЕРГАНА МИНКОВА е родена през 1981 г. в Пазарджик. След завършване на средното образование следва в Частната академия "Жул Паскин". През 2001 г. е приета в НХА, специалност "Живопис", в ателието на акад. Св. Русев, проф. Ив. Мирчев и проф. Д. Минчева. През 2007 г. се дипломира със степен магистър. Член е на СБХ.

Награди и номинации: Номинация от конкурс на "Алианц" България, за живопис (2012); Втора награда от конкурс за живопис на фондация "Св. св. Кирил и Методий" (2008); Награда за живопис - Едногодишна стипендия, Конкурс на Globul - Галерия на българските таланти (2005); Награда от конкурс за живопис на фондация "Райна Кабаиванска" (2002). Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции и пленери.

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 145

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 1125

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 947

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 873

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ