26 Октомври 2020понеделник14:52 ч.

Сцена

Пътуването като начин да пораснеш и да се научиш да обичаш

"4000 мили" от Ейми Херцог в Театър 199

/ брой: 121

автор:Светлана Панчева

visibility 2503

Разстоянието от Сиатъл до Ню Йорк е точно 4000 мили и за да го преминеш на велосипед, както твърдят специалисти, са необходими поне 40 дни. Точно това изпитание преживява младият Лео в пиесата на американката Ейми Херцог, донесла й  наградата "Оуби" за драматургия, както и номинация за "Пулицър", която Владимир Люцканов поставя на сцената на Театър 199. Той прекосява Америка и пристига посред нощ в манхатънския дом на своята баба Вера. Лео е преживял страшен инцидент по време на своето странстване и сега има нужда от отмора - да събере мислите си, да се опита да възобнови връзката с приятелката си, с доведената си сестра, да се разбере с майка си, да си потърси работа. Така още в началото на тази история, изтъкана от обич и хумор, завършва едно пътуване във физическия свят, за да започне другото пътуване в света на духовното, на израстването, на обичта, на разбирането и разбирателството и най-вече на намирането на другия.
В течение на това, изградено с пределно изчистен психологизъм представление, героите на Меглена Караламбова, която изиграва със заразително чувство за хумор своята опака, своенравна и толкова чаровна баба Вера, и младият актьор Николай Желев, който пресъздава с убедитена деликатност развитието на своя Лео, преодоляват много предразсъдъци и задръжки по пътя един към друг. Както впрочем се случва и във взаимоотношенията с другите герои - целеустремената и ранима приятелка на Лео Бек в изпълнението на Катерина Стоянова и привидно лекомислената Аманда в изпълнение на Елена Иванова. Всички персонажи в добре написаната пиеса на Ейми Херцог, отличаваща се с чист, опростен, изящен и емоционален диалог и наистина завладяваща проникновеност в създаването на характерите, изминават своя личен, в повечето случаи труден и същевременно вълнуващ път към израстването - духовно и емоционално, към намирането на собственото си място в съвременния свят, към откриването на опора и вдъхновение за живот.
В режисьорската си работа Владимир Люцканов избягва всякакви опити за ефектна визия и задълбаване в излишен психологизъм и така прави едно точно разчетено, задълбочено и едновременно с това леко, искрено и истинно представление. Преводът на пиесата е дело на актрисата Искра Ангелова, а сценичната среда и костюмите са на Марина Янева.

  
4000 мили на велосипед могат да се изминат                  Елена Иванова в ролята на Аманда
и у дома- Меглена Караламбова и Николай Желев           и Николай Желев в ролята на Лео
в сцена от спектакъла

  
Елена Иванова и Меглена Караламбова                            Николай Желев и Меглена Караламбова

Снимки Павел Червенков
 

МЗ: Отрицателен PCR тест не отменя карантината

автор:Дума

visibility 0

Собственици на затворени барове искат държавни компенсации.

автор:Дума

visibility 60

Главният прокурор е под карантина

автор:Дума

visibility 101

Доц. Чорбанов: Скоро България ще има прототип на своя ваксина

автор:Дума

visibility 70

Нинова: Бюджет 2021 ипотекира бъдещето ни

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 203

Плевнелиев иска да регистрира работодателска организация

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 203

Ще внасят американско ядрено гориво

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 203

По-евтини новогодишни оферти заради КОВИД

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 203

Медици описаха профила на пациентите, кото прекарват тежко COVID

автор:Дума

visibility 335

Убил Иванчо майка си, пък викнал да плаче

автор:Велиана Христова

visibility 551

/ брой: 203

Такса смет - вечният преследвач

автор:Деси Велева

visibility 312

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ