17 Февруари 2020понеделник06:39 ч.

От редактора

Пътят на поетите

/ брой: 185

автор:Боян Бойчев

visibility 822

И Любомир Левчев се сля с поезията на вечността...

През последните години ни напуснаха толкова много знакови имена в нашата литература. Поети и писатели, горе-долу от едно поколение. Тези, които преди години караха прочутата 272 аудитория в Софийския университет да се пълни до краен предел по време на рецитали. Тези, чиито книги се разграбваха по книжарниците. Тези, чиито стихове се предаваха от уста на уста. Тези, които през втората половина на ХХ век градиха "държавата на духа" по определението на акад. Лихачов. Тези, които през последните 30 години бяха охулени, забравени... Обвинявани за своята лява позиция. Принудени да оцеляват в една нова България, за която определението "държава на духа" е оксиморон. И много от тях си отидоха и си отиват от този свят обидени. 

За някои се сещаме само когато разберем тъжната вест. Че още един поет или писател е поел по пътя към вечността. Тогава звучат тържествени официални фрази. Фрази без покритие. Колко от управниците ни са прочели през последната година поне едно стихотворение от този, когото възхваляват чрез написаните от съветниците им думи? И колко от тях са се вслушали в словата, в съветите на хората на духа, дошли от редките интервюта, нарушили лустрото на деня?

И къде е днешната държава - наследница на онази? Подпомага ли издаването на книгите на въпросните поети и писатели? Интересува ли се от какво имат нужда те? Или всичко е пазарна икономика - да се оправя кой както може. Време, в което пазарът (много често обикновен битпазар), а не стойностното, диктува търсенето. 

Но най-страшното е пренебрежението, незачитането. Къде е поезията в нашия грубо материален свят? Къде са идеалите, мечтите, добродетелите в нашия потресаващо меркантилен свят? 

И какво остава след тях, след поетите, поели към вечността? Кой ще ги наследи? И ще има ли кой да напълни отново 272 аудитория? Дори и във виртуално-метафоричен смисъл... 

И накъде отива тази държава, някога "на духа", а днес на мутрите, батките и олигарсите? Алчността изгаря листата й. Чалгизацията унищожава корените й. 

И ще я има ли тази наша България - окрадена, използвана и захвърлена?

И все пак, и все пак... Поезията не умира. Литературата не умира. Написаното от поети и писатели не умира. То остава да живее, защото поетите и писателите, както написах в началото, се сливат с поезията на вечността. И някой ден някой ще отвори книгата, ще се вслуша в стиховете и ще прозре истината за света. Тази, която, заслепени от лустрото на деня, днес не виждаме. 

БСП иска общината да чисти София

автор:Деси Велева

visibility 106

/ брой: 32

Два дни на протести в Благоевград

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 32

Започнаха районните конференции на БСП в София

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 32

Борисов отрича да знае за подслушването на президента

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 32

МВФ: Плоският данък увеличава неравенството в България

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 32

Инфлацията надхвърли 4% за пръв път от 7 г.

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 32

Забавяне на икономическия растеж до 3,5% в края на 2019 г.

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 32

Северна Македония разпусна парламента си

автор:Дума

visibility 46

Настъпление в Алепо под турско прикритие

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 32

Франция и Полша сблъскаха визиите си за Русия

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 32

Додик вещае разпад на БиХ до 10 години

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 32

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 117

/ брой: 32

Другото мнение

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 32

Талантът на Дякона

автор:Лъчезар Еленков

visibility 106

/ брой: 32

Васил Левски - призваният

автор:Петра Ташева

visibility 96

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ