18 Юни 2021петък14:04 ч.

Сергей Станишев:

Пазарите не могат да диктуват политиките

"Арабската пролет" промени лицето на целия регион, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС

/ брой: 106

автор:Искра Милева

visibility 2090

Агенциите и пазарите не могат да диктуват политиката на държавите. Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, който откри  конференцията "Арабската пролет" днес - откраднати революции или демокрация в развитие?". По думите на Станишев агенциите трябва да уважават демократичния избор на хората. "Агенции и пазари, които на никого демократично не се отчитат, командват света. Това е голям проблем и трябва да има промяна", каза Станишев. Той допълни, че именно затова много хора вече нямат доверие в европейските институции, тъй като не виждат тяхната демократична воля да бъде изразявана и защитавана. Станишев поясни, че неведнъж международните пазари и агенции са предприемали действия без никакви ясни аргументи.
Политиката само на затягане на колани нито удовлетворява пазарите, нито дава икономически изход, бе категоричен Станишев. Според него до голяма степен на това се дължи фактът, че еврото не е стабилно и не е възстановено доверието. Когато имаш само затягане на коланите в бюджетната сфера, какво се получава - режеш разходи тази година, няма растеж, хората обедняват, безработните идват да искат пари и помощи от бюджета, което е нормално. Следващата година пак нямаш пари, затягаш още, по-следващата пак. Това е една спирала надолу, беше категоричен Станишев.
"Арабската пролет" промени лицето на целия регион, каза Сергей Станишев. Той допълни, че това е удивително събитие, тъй като стотици хиляди младежи излизат на улиците, не само за да протестират срещу тоталитарните режими в страните си, но и за да защитят своите граждански права, свободата на медиите и едно ново социално устройство на страните си. Той допълни, че е важно какво ще се промени в тези държави, както и че ЕС помага по тези въпроси. Станишев припомни адекватно очертаните приоритети от ПЕС по време на конференцията в Тунис. Според него Европейският съюз има морален дълг към страните от Северна Африка за тяхното политическо, икономическо и социално развитие. Вече е ясно към каква посока трябва да се върви, продължи Станишев. Той подчерта, че водещият въпрос е приемането на конституции. Станишев допълни още, че свободата в тези региони трябва да е подплатена от сериозна икономическа политика.
Лидерът на БСП изтъкна, че делегацията на българските социалисти в ЕП цели да подпомогне изграждане на стабилни демократични институции и политически субекти в страните от региона, а предложенията им са подтикнали ЕС да увеличи с 40% средствата за икономическо партньорство със съседните страни. Това е огромна възможност за арабските държави, категоричен бе Сергей Станишев.
Хората в тези региони трябва да получат сериозни икономически и социални перспективи, заяви и евродепутатът и председател на Съвета по външна политика на НС на БСП Кристиан Вигенин. Той подчерта, че и българската левица, и евролевицата имат интерес по темата, защото битката е за социален прогрес. По думите на Вигенин предизвикателствата пред тези страни са огромни, защото новият политически елит трябва да отговори на очакванията на хората.
Механизмът държава в държавата се опитва да нанася удари на революцията, каза Тарек Даниш, член на комисията по външна политика от Египетската социалдемократическа партия. Даниш посочи, че в египетския парламент се обсъждат несъществени въпроси. Той изтъкна, че се води борба за конституция, но предупреди, че Египет върви към много опасен път. "Вървим към нова революция. Тук сме да потърсим вашата помощ, каза  той.
Целта ни е Тунис да се намира между големите демокрации, каза Карима Суид, зам.-председател на Учредителното събрание на Тунис и член на Политическото бюро на Етакатол.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 537

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 343

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ