25 Октомври 2020неделя05:10 ч.

Пазарно "намаление"

/ брой: 65

автор:Светлана Велева

visibility 1178

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че планира да намали цената на парното от 1 април, като процентите варират от под 1% до малко над 10% за различните градове. Орязването на тарифата се дължи на драстичния спад на газовата тарифа от същата дата - с 23%. Но както винаги, има едно "обаче", а тук и няколко.
Обаче в градовете с най-скъпа топлоенергия поевтиняването е символично. В София например - едва с 3%, в Пловдив - с 0,7%, в Бургас и Варна - с 5%. Това на фона на 23% поевтиняване на природния газ. Ако цената му обаче се вдигне с 23%, топлоенергията ще скочи с поне 30%, и то веднага. Бързи сме на вдигане на цени, но когато пазарната логика диктува намаление по веригата, се бавим с месеци.
Има и друго обаче. Прогнозните цени за поевтиняване на парното не са направени на база обявеното от "Булгаргаз" 23% намаление на синьото гориво, а по някакви предходни разчети от 15%. Така от КЕВР се оправдват за скромното понижение. "Булгаргаз" говори за това прогнозно намаление още от началото на февруари - тогава заяви предварително очаквано 20% понижение. По-късно направи предложение то да бъде 23%. Къде бяха КЕВР тогава, в друго измерение? След два месеца пак излизат със стари данни? Това повдига въпроси за експертността на екипа, както и коректността на регулатора в ценообразуването. 
Същото КЕВР направи и в началото на отоплителния сезон - от 1 октомври тя смъкна с по-малко тарифите. Тогава от комисията обясниха, че оставят буфер в топлофикациите, така че да не се налага парното да поскъпва по време на отоплителния сезон, ако цената на синьото гориво скочи. Сега в доклада е записано, че това се прави, за да не се допускат резки изменения на цените при драстичното намаление за природния газ. А какво пречи да бъдат по-резки, ако пазарната логика го налага? Оправдания винаги се намират, пък били то и нелепи.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ