04 Декември 2022неделя21:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

снимка БГНЕС

Пчеларите се готвят за национален протест

Секторът е пред катастрофа заради липсата на адекватна държавна политика

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 1490

Българското пчеларство e пред катастрофа заради липсата на адекватна държавна политика за сектора. Затова готовност за национален протест заявиха представители на Националния браншови пчеларски съюз и Сдружението "Български свободни пчелари". Основните проблеми, които бяха изтъкнати на пресконференция от бранша, са липсата на адекватна политика за изследване на високата смъртност на пчелите и за нейното преодоляване, както и мерки за оказване на помощ на пчеларите да компенсират тази смъртност, промените в Закона за пчеларството и въвеждането на изискването пчелините да са регистрирани като животновъден обект. Също и липсата на влезли в сила нормативни актове по Закона за защита на растенията, имащи отношение към пчеларството и контрола на пръсканията с препарати за растителна защита.

Двете организации поискаха Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) да предприеме неотложни действия за съобразяване с тези предложения. Ако не бъдат предприети навременни действия за спасяване на сектора, двете организации ще призоват пчеларите и всички, които са свързани със сектора, на национален протест. На 22 февруари пред сградата на МЗХГ двете организации ще връчат официално исканията си до земеделския министър.

"Високата смъртност сред пчелните семейства в последните години е главният проблем пред нас, този проблем обаче сякаш не съществува пред отговорните институции (БАБХ), които го обясняват само с климатичните причини, което е като щрауса, който си е скрил главата в пясъка", коментира Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз. По думите му този проблем, освен преките финансови загуби на заетите в сектора, води и до невъзможност да се осигурят  пчелни семейства, които да опрашват културите - това води пък до намаляване на биоразнообразието.

Илиев каза още, че в момента смъртността е катастрофална, на места тя е 80 на сто. "За компетентния орган този проблем не съществува - тоест ние пак ще получим твърдения, че никой не е регистрирал тази смъртност. А проблемът трябва да се идентифицира", каза той. Според него държавата трябва да изготви механизъм и система за анализ на причините и фактите, които довеждат до тази смъртност, и да се вземат мерки. Браншовикът призова двете страни да направят програма за разрешаване на този проблем.

Агенцията по храните съобщи междувременно, че от 1 март фермерите ще информират за пръскането с пестициди  единствено чрез създадената за целта електронна платформа. Всички останали начини за известяване отпадат. По данни на статистиката регистрираните пчелари у нас са над 13 хиляди, в платформата обаче са се вписали едва 4000 от тях. 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 145

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 1125

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 947

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 873

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ