16 Септември 2019понеделник16:17 ч.

Пчеларите се оплакаха от слаби добиви и ниски изкупни цени

Искат адекватно подпомагане за опрашването на пчелите

/ брой: 163

автор:Дума

visibility 289

Пчеларите се оплакаха от ниските изкупни цени на пчелния мед на едро и вноса му от чужбина, който на практика регулира и цената на българския. По думите на председателя на Съюза на българските пчелари и на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов в момента родната продукция се изкупува на цена на едро от 3,80-4 лева за килограм.
Българските пчелари протестират и срещу решение на ЕС да бъдат внесени без мито 45 хиляди тона пчелен мед от Южна Америка, което ще се отрази негативно върху реализацията на българската продукция. Традиционно в България се произвеждат между 10 и 12 хиляди тона мед, от които три четвърти се изнасят в Европа, каза още Михайлов. По думите му държавата трябва да възстанови пчеларите проверители и да има по-голям контрол при отглеждането на пчелите. Пчеларите се оплакаха и че тази година реколтата от мед е по-слаба.
Пчелари приеха миналата седмица декларация и организираха подписка за решаване на проблемите в сектора. Това стана по време на 55-ата Национална пчеларска среща "Север-юг". Михаил Михайлов поясни, че декларацията и подписката ще бъдат внесени още в началото на седмицата в Министерството на земеделието. Чрез нея пчеларите искат България да излезе с предложение пред ЕС в новата програма на общата селскостопанска политика за периода 2021-2027 г. да бъде приет регламент, чрез който пчеларите ще бъдат подпомагани директно за извършена опрашителна дейност на пчелите. Те искат и адекватно подпомагане на всички регистрирани пчелари, на брой пчелни семейства и по-драстични мерки от страна на държавата чрез Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните спрямо нерегламентираното пръскане от страна на земеделските производители с пестициди, които тровят пчелните семейства.

Шефът на БНР: Няма проблеми, няма цензура

автор:Дума

visibility 3

КНСБ иска дебат за правата на журналистите

автор:Дума

visibility 20

Скандалът в БНР е саботаж срещу кабинета

автор:Дума

visibility 38

Сбогом, Павка!

автор:Дума

visibility 153

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 177

Петролът скочи рекордно

автор:Дума

visibility 82

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 298

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 398

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 273

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 178

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ