27 Март 2023понеделник11:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

"Из Париж", 1931

Пенчо Георгиев между театъра и живота

Изложба по повод 120 години от рождението на художника представя Софийската градска художествена галерия

/ брой: 3

автор:Дума

visibility 119

Изложба по повод 120-годишнината от рождението на художника Пенчо Георгиев, представя до 7 март Софийската градска художествена галерия. Започнал творческия си път през 20-те години на ХХ век заедно с художници като Иван Милев, Иван Пенков, Илия Бешков, Васил Стоилов, Иван Ненов и др., той остава свързан с модернизма в българското изкуство и с Дружеството на Новите художници. Трагичната му съдба не позволява да развие докрай художествения си талант. Въпреки ранната смърт през 1940 г. в асансьорната шахта на Народния театър, Пенчо Георгиев оставя значително художествено наследство, научи ДУМА от Петър Димов, експерт връзки с обществеността на СГХГ.

От посмъртната изложба през 1941 г., организирана от Дружеството на Новите художници, са изминали почти 80 години, а от значителното количество картини, изложени тогава (близо 400, подбрани измежду 1200 работи - живопис, графика, театрални проекти и костюми), до нас са достигнали по-малко от половината. 

Експозицията представя голяма част от запазените творби - над 150. Включени са и седем сценографски проекта от "Колекция Алберт Ричард Мор", съхранявани днес в Университетската библиотека "Йохан Кристиан Зенкенберг" (Франкфурт). Показани са ранни работи от студентските години в Художествената академия (1920-1925), графика и живопис от престоя му в Париж (1929-1932), рисунки и илюстрации, както и сценографски проекти и снимки от различни постановки. Куратори са Станислава Николова и Любен Домозетски, изложбен дизайн - Надежда Олег Ляхова.

Между театъра, в който работи с цялото си сърце, и живота такъв, какъвто го представя в творбите си, творчеството на Пенчо Георгиев преминава през различни етапи. Всекидневният селски труд, многобройните образи на семейства и майки, погребални ритуали на селото, трудности на живота в града, бездомни скитници, улични музиканти, безработни и онеправдани люде, шумни кабарета и хармонисти изпълват произведенията на художника.

В основата на неговия творчески интерес остава театърът. От най-дребната скица, през костюма на актьора, до най-сложния технически детайл, Пенчо Георгиев търси претворяването на сценичните ефекти в синхрон с драматургията и режисьорския замисъл. За сравнително краткия си творчески път - от 1925 до 1940 г., той развива впечатляваща сценографска дейност. Подготвя над 20 постановки за Народния театър и Софийската народна опера, а в рамките само на две години - от 1926 до 1928-а, разработва над 40 спектакъла за Русенския общински театър.

Изложбата се осъществява с партньорството на ДА "Архиви", Националната галерия, РИМ - Враца, и с подкрепата на Музейната сбирка на НХА, ХГ "Димитър Добрович" - Сливен, Университетската библиотека "Йохан Кристиан Зенкенберг", Франкфурт, Дарение "Колекция Светлин Русев" - Плевен, ХГ "Станислав Доспевски" - Пазарджик, Архива на Софийската опера и балет, Архива на Народния театър "Иван Вазов", частни колекции.

Към изложбата може да бъде видян и документалният филм "Пенчо Георгиев", 1981, реж. Петко Константинов, сц. Александър Бешков, предоставен от Архивния фонд на БНТ. Предвиден е и каталог на български и английски език.

Георги Гьоков: Дясната политика не е социална

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Филип Попов: За БСП акцент е увеличаването на доходите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Христо Проданов: В новия парламент ще започнем с доходите

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 59

ВМЕСТО С ОГЛЕДАЛО, ЛЕВИЦАТА ТЪРСИ ГРЕШКИТЕ С БИНОКЪЛ

автор:Дума

visibility 277

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 87

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 87

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 115

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ