01 Юни 2020понеделник02:59 ч.

Снимки Личен архив

Актуално

Пенчо Милков:Русе ми е лична кауза

Кандидатът на БСП за кмет е готов да превърне града в северната столица на България

/ брой: 185

автор:Юлия Кулинска

visibility 2614

Младият юрист Пенчо Милков, който влезе в кметската надпревара за Русе, иска да го превърне в северната столица на България. Той подава ръка на всички русенци да направят града, пропит с история и българщина, по-красив и уреден. "Вярвам, че всеки русенец, милеещ за града си, може да бъде ангажиран в тази кауза и в цяла България да ни сочат за пример и да казват: "Както правят в Русе". Неслучайно Милков е избрал за мото на кампанията си "Обичаме Русе", а за стълб в своята платформа - единението. Той е убеден, че градът трябва да бъде управляван на основата на единение, компетентност, прозрачност и почтеност. Сред русенци докторът по гражданско право е известен и с активната си работа като общински съветник, а впоследствие и депутат в 44-тото Народно събрание и секретар на парламентарната група на левицата. 

Пенчо Милков е роден през 1978 година, възпитаник е на училище "Любен Каравелов" и на хуманитарната гимназия "Христо Ботев", която се родее с началото на светското образование в Русе. Тук са се обучавали или преподавали Стоян Михайловски, Цветан Радославов, Карел Шкорпил, акад. Михаил Арнаудов, проф. Петър Мутафчиев, Димитър Баларев и много други. През ученическите си години Милков свири на пиано, спортува, пее в Хора на русенските момчета, скача с парашут в аероклуба. "Всяко нещо, с което се захващах, правех с невероятна страст. Научих се да полагам дълго време систематично усилия, за да постигна дадена мечта. Разбрах, че знанието и волята са гаранти на свободата. Научих се да помагам на приятелите си, на съседите си, на хората, изпаднали в беда", разказва младият мъж. Постепенно осъзнава, че юридическата професия би му осигурила знания и начин да отстоява нещата, в които вярва - да защитава слабите и да се бори за справедливостта. В трудните икономически години работи като общ работник в строителството и нощен пазач на шивашки фабрики, за да се издържа по време на следването си. 

Завършва право в Русенския университет и получава наградата "Русе" за наука като първия отличник в историята на Юридическия факултет. Минава през цялата адвокатска йерархия и през 2011 г. открива своя кантора. "Винаги съм имал активна правна работа, свързана със защита на интересите на граждани, юридически лица и дори институции. В областта на строителството, обществените поръчки и търговското право развих интензивно своите способности. Любовта към правото и желанието да се усъвършенствам като специалист ме накараха да кандидатствам и след няколкомесечна подготовка да успея през 2010 г. да стана докторант", спомня си Милков. През 2017 г. завършва и двегодишна магистратура във Военна академия "Г.С. Раковски" в областта на националната сигурност и отбраната, за да има цялостен поглед върху процесите в глобален, регионален и вътрешен план. 

Образованието и опитът помагат и в работата му като народен представител от "БСП за България". Пенчо дълго се колебае дали да стане депутат, но в крайна сметка решава да подкрепи новата визия на БСП, която има нужда от млади хора с идеи, ентусиазъм и морал. Независимо от новото си поприще, той не престава да помага на любимия си град Русе. Като депутат отдава цялата си енергия и знания, за да се решават проблемите на града. Обявява се категорично против законопроекта за чистотата на атмосферния въздух, където държавата, не можейки да се справи с мръсния въздух на много места, включително и в Русе, изсипа голяма част от задълженията на РИОСВ върху кметовете на общини. Задава над 80 актуални въпроса, свързани с проблемите на дунавския град. Вносител е на 20 законопроекта и над 120 пъти е изразявал от трибуната на Народното събрание своите критики към политиката на правителството. 

Страда, че левицата не е успяла да се пребори за подоходно облагане и за подпомагане на родителството за второ и трето дете. "Четири пъти предлагахме да бъдат преизчислени всички пенсии, но беше отхвърлено. Това за много възрастни хора е изключителна болка, защото у нас близо 2 милиона живеят под прага на бедността. Предложихме подпомагане на българските производители, като в хипермаркетите определен процент да бъдат български стоки. И това не се прие", споделя Милков. С настойчив натиск успява да реши ключовия въпрос за ремонта на пътя Русе - Бяла. 

След здрава битка и редица победи за Русе в парламента, Пенчо Милков взима едно от най-важните решения в живота си - да се кандидатира за кмет на крайдунавския град, издигнат от местна коалиция "БСП за България". Убеден е, че русенци заслужават градът им да възвърне достойнството си на северна столица на България, да се превърне в проспериращ и уютен дом за всички. "Русе за мен е съдба и лична кауза. Водят ме любовта към града и хората, и нуждата да се промени моделът на управлението", казва Милков. Той се изправя срещу модела на авторитарна, еднолична власт, който доведе до разцепление дори в редиците на опонентите му от ГЕРБ в Русе. 

"Ще бъда непримирим срещу икономическата клика, която безнаказано изсмуква средствата на града и продължава да цапа въздуха и средата, в която живеем", категоричен е Милков. Според него Русе има ресурси да изглежда по по-различен начин, защото хората тук са прекрасни. За съжаление през последните години много от тях го напускат и търсят препитанието си другаде. 

Пенчо има ясна визия за града. Той ще работи за това Русе да е зелен и чист, привлекателен и модерен, достъпен, сигурен и спокоен. Градът трябва да възвърне славата си на културен и духовен център. "От Русе тръгна промяната у нас и затова първото нещо, с което ще се заема, е чистотата на въздуха", разкрива Пенчо. Той ще работи за повишаване качеството на живот на русенци чрез изградена конкурентна икономика и създаване на привлекателна жизнена среда. А това е възможно с ускоряване на социално-икономическото развитие на областта, повишаване на инвестиционната атрактивност, подобряване на инфраструктурната осигуреност на територията и стимулиране на интегрираното градско развитие. 

"Да получавам подкрепата на хората за мен е най-сигурният знак, че съм на верния път", убеден е Милков. Като кмет ще остане достъпен за русенци, защото вярва, че кметът е силен, когато съгражданите му се доверяват и усеща нуждите им. Младият депутат смята да утвърди единно управление, като обедини знанията, идеите и потенциала на всички за възхода на града. Всеки експерт, учен, общественик, гражданин ще получи възможността да допринесе за развитието му.   

"Промяната може да бъде реална само тогава, когато обществото осъзнато отвоюва и защитава правата си. Защото отчаянието и страхът не са пътят. Те са инструменти на тези, които в момента управляват живота на милиони българи. Промяната изисква действие. Действието изисква смелост. А смелостта - решимост", казва Милков. И призовава русенци да действат за промяна, защото според него това е пътят към успеха и справедливостта. Вяра и убеденост, че е постъпил правилно, като е приел предизвикателството за кметския пост, му дават безрезервната подкрепа на съпругата му Боряна и трите им момчета. 

"Уважение заслужават онези, които не затварят прозорците, когато четата минава, а излизат, дори това да е опасно за семейството", казва Милков. Той е горд, че в листата за общински съветници достойно място са намерили представители на всички партии в коалицията - АБВ, ПД "Социалдемократи", Движение за радикална промяна "Българска пролет". В нея са включени и десет граждански квоти на хора, необвързани с партии, политически движения и управление до момента, всяка от които е на личност с ярка експертиза в различна област. 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ