25 Май 2024събота13:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пенсиите се вдигат, но от 1 юли

Увеличената финансова подкрепа за хората с увреждания ще се плаща от февруари

/ брой: 1

автор:Аида Ованес

visibility 702

Аида Ованес


След неколкократния ръст на пенсиите през 2022 г., през тази година се очаква само едно увеличение - 12,3% на пенсиите от трудова дейност, става ясно от Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете 2023-2024 г., публикуван на електронната страница на МТСП. Увеличението ще бъде от 1 юли. Така минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане около 524 лева. До 1 юли обаче месечните пари на около 665 хил. пенсионери ще бъдат под прага на бедност, както съобщи преди около месец служебният социален министър Лазар Лазаров пред парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика. Припомняме, че от 1 януари прагът на бедност у нас е 504 лв.
С още 8% ще нараснат пенсиите от 1 юли 2024 г., като се вземат предвид заложените в прогнозата ръст на средния осигурителен доход (1444 лв.) и ниво на средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени, става ясно от Националния план за равнопоставеността.
Според приетата през 2015 г. схема за пенсиониране от 1 януари при III категория труд жените ще могат да се пенсионират при навършени 62 г. и поне 36 г. и 4 месеца осигурителен стаж, а мъжете - на 64 г. и 6 месеца с поне 39 г. и 4 месеца стаж, става ясно от данните на НОИ. Ако човек с пълен осигурителен стаж се възползва от правото си да се пенсионира до 1 година преди навършване на изискуемата възраст, пожизнено ще получава пенсия, която е с 0,4% по-ниска за всеки недостигащ месец.
От 1 януари 2023 г. непълна пенсия се отпуска на мъже и жени, навършили 67 г. и минимален действителен осигурителен стаж поне 15 години.
От 1 януари 2023 г. осигурените на учителски длъжности лица придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 59 години от жените и 61 години и 6 месеца от мъжете, при условие че имат учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.
Изплащането на първите за 2023 г. пенсии ще започне от 9 януари - първия работен ден след седми.  
В началото на юли 2022 г. редовното правителство предложи линията на бедност от 2023 г. да се увеличи с 22%, но решението бе прието от служебното правителство. Ръстът на линията на бедност се отразява на финансовата подкрепа за хората с увреждания. Така от 1 януари около 670 хил. души с трайни увреждания ще получат по-висока подкрепа съгласно Закона за хората с увреждания. Хората с над 90% увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, от т.г. ще получават 287,28 лв. месечно. За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, месечната финансова подкрепа ще достигне 151,20 лв. Хората с над 90% увреждане ще получават по 126 лв. Хората със 71 до 90% степен на увреждане ще получават по 75,60 лв. на месец, а тези с 50 до 70,99% увреждане - по 35,28 лв. През януари хората ще получат сумите от декември 2022 г., а през февруари ще започне изплащането на по-високите суми.


Стажът поскъпва с 14 лв.

С 13,86 лв. се вдигна цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия от 1 януари. От тази дата един месец вече струва 154,44 лв. Година стаж ще струва вече 1853,28 лв., а пълните 5 г., които са тавана за недостигащ стаж, който може да се купи, става 9266,4.
Купуването на стаж става все по-използвана опция от кандидатите за пенсия, защото все повече хора в пенсионна възраст имат периоди на безработица в кариерите си. В същото време продължава увеличаването на нужния за пенсиониране осигурителен стаж, докато стане 40 години и за жени, и за мъже.
За стаж се зачита и обучението в университет, но той също се заплаща. Висшистите могат да купят стаж само за периода на обучението, вписан в учебния план, ако не са работили, докато следват, а жените да не са били и по майчинство. Те трябва да представят и диплома от университета.
Плащането става по банков път, но трябва да се издаде и удостоверение от поделение на НОИ, за да бъде призната сделката. Този стаж обаче не се ползва за изчисляване на пенсията.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 


 

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 618

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 596

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 637

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 600

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 636

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ