27 Май 2020сряда04:00 ч.

Пенсионирането се отлага

Непопулярни антикризисни мерки, недоволство и кървав атентат разтърсват Гърция

/ брой: 145

автор:Божидар Бориславов

visibility 2846

Гръцките работещи жени, които наближават пенсионната възраст от 60 години, от 2013 г. ще се наложи да поработят още 5 години, за да успеят да получат правото да се пенсионират. Това стана ясно, след като кабинетът в Атина реши да проведе сериозни пенсионни реформи, които трябва да затегнат положението заради бушуващата в страната финансова криза. Според промените, за да получат правото на пълна пенсия, гърците ще трябва да имат 40 години осигурителен стаж вместо досегашните 35-37 години. Ще бъдат и силно ограничени възможностите за преждевременно пенсиониране.
Гръцкият министър на труда Андреас Ловердос заяви пред Ройтерс, че предложението въвежда една съвсем нова пенсионна система. Премиерът Георгиус Папандреу на свой ред оправда увеличението на пенсионната възраст и осигурителния стаж с необходимостта от сериозни мерки, за да има възможност изобщо да бъдат плащани пенсии. Той предупреди, че ако продължава да бездейства, държавата в бъдеще ще трябва да премахне пенсиите изобщо, защото нямало да има пари нито за настоящите, нито за бъдещите пенсионери. Пред депутатите от гръцкия парламент Папандеу заяви, че фискалните корекции "са само върхът на айсберга" и че за излизането от огромната криза са нужни дълбоки промени.
Действията на лявото правителство са следствие от поетите пред страните от Еврозоната и Международния валутен фонд ангажименти за затягане на финансовата дисциплина и спешно намаляване на дефицита, както и за изплащането на натрупаните огромни дългове. Вследствие на сключено споразумение в началото на май Гърция договори финансова помощ в размер на 110 милиарда евро, която трябва да спаси страната от фалит. Оценката на Европейската комисия за гръцката пенсионна система бяха, че ако тя продължи да бъде бюрократична и не претърпи драстични изменения, към 2050 г. пенсиите ще възлизат на близо една четвърт от Брутния вътрешен продукт на страната и биха били най-високите в рамките на ЕС.
Гръцкият кабинет предприе и други драстични антикризисни мерки. Бяха премахнати 13-ата и 14-ата заплата за работещите в публичния сектор,  както и 13-ата и 14-ата пенсия, с изключение на добавки за ниски доходи. Увеличени бяха и цените на цигарите, алкохола и горивата.

Синдикатите протестират

Съвсем очаквано профсъюзите посрещнаха на нож действията на кабинета по стабилизирането на националната социалноосигуритена система. И двата основни синдиката - на служителите от частния сектор (GSEE) и на Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), реагираха остро срещу идеите за пенсионна реформа още в началото на месеца. Профсъюзите определиха предстоящата реформа като "срив" на пенсионната система. От АДЕДИ са категорични, че чрез предложените мерки кабинетът на Папандреу орязва фундаментални пенсионни права на работещите. Двата основни синдиката призоваха своите членове да започнат на 29 юни обща стачка, с която да протестират срещу пенсионната реформа.
В началото на месеца хиляди работещи се събраха в центъра на столицата Атина, за да кажат своето "не" на орязването на пенсиите и увеличението на необходимия трудов стаж. Предстоящата обща стачка ще бъде поредната от началото на годината.
Изследвания на общественото мнение, посветени на реакциите във връзка с антикризисните мерки, цитирани от гръцки медии, показват, че предприетите от кабинета действия се посрещат крайно негативно от болшинството от гърците.

Държавните острови не се продават

От няколко месеца насам вървят упорити спекулации по въпроса дали на гърците ще се наложи да продадат част от своите островчета, за да се измъкнат от финансовите си неволи. Скорошна публикация в британския в. "Гардиън" твърди, че за да се спаси от кризата, Гърция се е подготвила да продаде част от своите около 6000 острова, от които са населени едва 227. Според изданието на тезгяха била сложена и една от основните туристически атракции - остров Миконос, а инвеститори, сред които и руският милиардер Роман Абрамович, проявявали интерес и към остров Родос. В специализиран сайт бил обявен за продан и остров Нафсика в Йонийско море. Обявената цена била 5 милиона евро. Британското издание коментира, че имало обаче други, по-малки островчета, които вървели за под 2 милиона евро.
Гръцката страна отрече решително, че има намерение да търгува със своя територия, за да набира пари за плащането на дълговете си. Официалният представител на правителството Йоргос Петалотис заяви, че подобна информация не отговаря на истината и "дори е оскърбителна за страната". Той обаче уточни, че продажбата и покупката на острови, които принадлежат на частни лица, не е нещо ново. Гръцкият официален представител припомни, че остров Нафсика е частна собственост и държавата няма никакво отношение към евентуална сделка и отрече тя да има намерение да продава о-в Родос. Петалотис дори призова британския вестник да публикува опровержение на статията.
Независимо че няма да се продават островите, които са държавна собственост, гръцката криза доведе до значително

нарастване на екстремизма


Прави впечатление, че разрастването на кризата в съседна Гърция раздвижи и едно негативно и сякаш позабравено през последните години явление - вътрешния тероризъм и екстремизъм. Макар че последните два месеца преминаха без сериозни инциденти, изминалата година никак не може да се нарече спокойна за гръцките органи на реда. Поредният неприятен случай разтресе гръцкото обществено мнение тези дни. Този път терористичното нападение беше твърде дръзко, защото атентатът бе извършен в самия център на борбата с организираната престъпност - на седмия етаж на министерството на гражданската защита, под чиято юрисдикция е и полицията. Бомба, скрита в пакет, опакован като подарък за гръцкия министър за гражданската защита Михалис Хрисохоидис, уби началника по сигурността на министерството Георгиос Василакис, който от години е близък сътрудник на министъра. Силната експлозия, предизвикана от бомбата, станала на метри от кабинета на министъра. Съвсем в рамките на очакваното държавният елит осъди остро убийството, а министър Хрисохоидис беше категоричен, че убийците не са постигнали целта си, защото правителството, обществото и гражданите не могат да бъдат сплашени, а борбата срещу тероризма ще продължи. В гръцката преса се появиха различни версии за авторството на атентата, като за възможни извършители се спрягат незадържани членове на "Заговор на огнените ядра", "Революционна борба" и "Народна воля". По повод на атентата Франс прес припомни, че подобни актове има и срещу двамата предшественици на министъра. Ройтерс и АП споменават и друг интересен факт - че по време на предишния министерски мандат на Михалис Хрисохоидис през 2002 г. беше разбита известната групировка "17 ноември". Гръцките медии активно коментират как бомбата е преминала през всички системи за сигурност. В. "Етнос" пише, че ударът е парализирал целия държавен апарат по сигурността.

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ