22 Юни 2024събота08:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Петър Кънев: БСП е балансьорът, който ще допринесе икономиката да върви напред

При сегашните избори здравият политически разум трябва да надделее над здравите сили, казва водачът на листата на "БСП за България" в Бургас

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 469

Интервю на Евгени ГАВРИЛОВ


ПЕТЪР КЪНЕВ е роден в Ямбол. Там завършва математическата гимназия. След това се дипломира в Московския университет по печата. Вече близо 40 години се занимава с полиграфия. Народен представител е от "Коалиция за България" в 40-ото и 42-рото НС досега. Бил е председател на групата за приятелство с Русия, както и съветник на президента Георги Първанов. Председател на Съюза на полиграфическата индустрия в България, бил е вицепрезидент на Съюза на работодателите и на КРИБ. Бивш волейболист и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол. Голямата му страст обаче си остава гмуркането.

- Г-н Кънев, вече две години живеем в необикновени условия, влизаме от една криза в друга. Каква очаквате да бъде следващата година в икономически план?
- Не само според мен, но във всички анализи на икономисти, финансисти и банкери се твърди, че ни очаква трудна и сложна година. Тя ще бъде обусловена от събитията в Украйна. Това ще бъде време след голямата пандемия, която всички, слава богу, се надяват да не се повтори.
Освен това в геополитически план в Европа и света всичко се обърка. Има висока инфлация, която бе привнесена от бума на цените на енергоносителите. В момента поскъпването на живота е породено и от скъсването на веригите за доставки.
Като председател на Съюза на полиграфическата индустрия в България мога да кажа, че в момента има много голяма криза и недостиг на целулоза по няколко причини. Първата е, че половината от целулозата, която се използва за производството на хартия в Европа, се внасяше от Русия, Украйна и Беларус. В същото време енергията, която се използва в този сектор, са природният газ и електроенергията. Този пример е показателен и за всички останали производствени отрасли.
Много важно е след предстоящите избори да бъде съставено стабилно правителство. Като кандидат за народен представител от Бургаски избирателен район непрекъснато обикалям - Малко Търново, Камено, Русокастро. Постоянно съм сред хората - съмишленици и приятели. Гласоподавателите се интересуват от всичко, но най-често задаваният въпрос е дали най-накрая ще бъде сформирано стабилно правителство, което ще може да овладее тази криза и да преведе страната през нея.
- Не се ли страхувате, че отново можем да влезем в поредната спирала от избори?
- Съществува подобен страх, появиха се и такива анализи. В един от предизборните телевизионни дебати, в който участвах, казах, че този път здравият разум трябва да надделее над здравите сили. Позицията ми остава непроменена. Защото всички политически сили твърдят, че стъпват на стабилни предизборни платформи, и дано този път надеждите ни се оправдаят.
Разбира се, за да има стабилно правителство, трябва да съществува и работещ парламент. На преден план са законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, защото почти 12 милиарда евро стоят и чакат да бъдат усвоени. От това до голяма степен ще зависи икономическата стабилност на държавата догодина.
- В предишни наши разговори сте казвали, че основен приоритет на всяко следващо правителство трябва да бъде енергетиката. Оставате ли на това мнение?
- Енергетиката, съвсем логично, винаги е била центърът на държавното управление. Нейната важност се вижда особено сега, когато са нарушени веригите на доставки, когато сме свидетели на различни рестрикции при доставката на руски природен газ и петрол за Европа.
Най-големият проблем и занапред ще бъде доставката на природен газ. Дълги години ни обвиняваха, че изоставаме в газифицирането на страната и най-вече в битовото газифициране, но, както се казва, всяко зло - за добро, защото в сегашната ситуация електроенергията от тецовете и от АЕЦ "Козлодуй" се оказа предимство.
И в момента най-голямото перо в експорта на страната е електричеството. За първото полугодие само атомната ни централа има 1,6 млрд. лева печалба. Така че и занапред енергетиката ще бъде на преден план.
Освен това смятам, че ще намерим решение с доставките на природен газ. Въпросът е в цената. Затова все още не е отпаднал вариантът за преговори с "Газпром", стига той да има желание да води някакъв диалог с България.
За мен по-важният въпрос е какво ще правим след 2023 г., когато изтича срокът за дерогация на руски петрол за рафинерията в Бургас. Това е тежкият проблем, на който трябва да търсим решение.
- Кои други икономически приоритети, освен енергетиката, ще защитават депутатите от левицата в новия парламент?
- Нашата дейност очаквам да бъде насочена към създаването на стабилна бизнес среда, както за големите компании, така и за малките фирми. Това, разбира се, ще зависи и от състоянието на икономиката в Евросъюза, защото съвсем логично 70 на сто от експорта на страната е насочен в това направление.
БСП е социална партия и, както и досега, нейните усилия ще бъдат насочени към подобряване живота на хората. В бюджета за тази година, именно благодарение на левицата, бяха отделени 22 млрд. лева за социални програми. Това е най-социалният бюджет, приеман някога. Говорил съм с много колеги, в това число и от опозицията. Тяхното категорично мнение бе, че в правителството на четворната коалиция най-компетентно и най-стабилно стояха именно министрите от БСП. За съжаление, постигнатото в социалната област сега като свой успех го размахват и други политически сили.
- През последните месеци България отчете най-голям ръст на индустриалното производство в Евросъюза?
- Точно така е. Затова казвам, че министерствата, за които БСП отговаряше - икономическото и социалното, категорично си изпълниха задачите и целите, които бяха си поставили.
- В последния парламент БСП беше най-диалогичната политическа сила, очаквате ли това да бъде оценено от избирателите ?
- Надявам се това да стане. Смятам, че българският избирател е достатъчно интелигентен, особено членовете на БСП, периферията, на която разчитаме. Младите хора, които ни симпатизират, са достатъчно умни и мъдри, за да оценят, че ние сме балансьорът, който с поведението си ще допринесе икономиката да върви напред.
- Какво още трябва да се случи в страната, за да разберат политическите сили, че проблемите могат да се решават само с диалог?
- На този въпрос бих искал да отговоря с един цитат на Айнщайн. Той е казал, че в живота има две неща, които са безкрайни - Вселената и човешката глупост.
- Вие традиционно сте кандидат за народен представител в Бургаския избирателен район. Какви са проблемите на региона, за чието решаване трябва да се работи?
- Проблемите са много. За съжаление, те се прехвърлят от година за година, от мандат в мандат. Основният е обезлюдяването на Странджа. Към него може да се добави и голямата диспропорция, която съществува, между индустрията и услугите в полза на услугите, имам предвид конкретно туристическите услуги.
Бургас е най-деиндустриализираният град, като тази деиндустриализация се получи през последните тридесет години. От тогавашната индустрия практически нищо не остана.
Проблем е и непрекъснатото отлагане на магистралата "Черно море" между Бургас и Варна. А иначе Бургас има всички предпоставки за развитие - пристанище, жп линия, летище, което е с най-много слънчеви часове в годината в България. За съжаление, това не се случва. Не трябва да се забравя и проблемът с бежанците.
- Съществува ли опасност икономиката ни да стане заложник на войната в Украйна?
- Тя вече е заложник заради прекъснатите вериги на доставки. Добре е, че имаме проблем с веригите за доставки, но не и с веригите за продажби, защото сме свързани с европейските пазари.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 472

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 450

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 415

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 462

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ