06 Май 2021четвъртък21:42 ч.

ново:

Честит Ден на храбростта и Празник на Българската армия! Честит Ден на храбростта и Празник на Българската армия!

Петър Ралчев представя "На живо от България"

Българският акордеонист и неговият квартет започнаха двумесечно турне в САЩ и Канада

/ брой: 103

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1952

Петър Ралчев (акордеон) е една от най-ярките звезди на съвременната българска и световна музикална сцена. Създател на уникален стил, който той описва като "виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация", той е източник на вдъхновение за много млади акордеонисти по света днес. Наследил от народната традиция богатство от мелодии и ритми, той ги доразвива и отвежда в нови измерения. Дълбокото познаване на народната музика, съчетано със солидно класическо образование от Националното училище за музикално изкуство в Пловдив, му позволяват много да се развие и да надхвърли традицията. В годините, в които свири с други именити музиканти като Георги Янев, Иво Папазов-Ибряма, Теодосий Спасов, Ангел Димитров, Стоян Янкулов-Стунджи, Пейо Пеев, Йълдъз Ибрахимова и много други, Ралчев променя представите за акордеона, съществуващи до момента. Той разчупва бариерите на много жанрове и ги обединява в изтънчена, калейдоскопична музика.
Неслучайно Петър Ралчев е един от най-ценените музиканти в областта на уърлд мюзик, доказателство за което са неговите непрестанни участия във фестивали и културни форуми по света. Способността му да импровизира и уникалният му стил на звукоизвличане и съединяване с акордеона го правят желан събеседник и партньор от много виртуози, с които дори "не разговарят на близък език". Ралчев доказва, че джем сешъните нямат стилови бариери, стига да имаш идея какво искаш да кажеш. Възприятията му са отворени към музиката и на други народи. Автор е на редица албуми и участник в международни музикални проекти. Освен солови участия той свири в няколко интернационални формации като "The Other Europeans Band", "No Border Orchestra", "Accordionale", "Danube Ship Orchestra", "Arabesque" и други. Участва в много български проекти като Зиг-Заг трио, "Българи" и други.
Непосредствено преди турнето в Съединените щати и Канада Петър Ралчев беше специален гост на международния фестивал "Балкански трафик", който се състоя в Брюксел.

Снимки архив на музикантите

Легендарният акордеонист Петър Ралчев, известен с таланта си да свири както фолклор, така и джаз, класика и най-вече да импровизира в областта на уърлд музиката, е на двумесечно турне в Съединените щати и Канада. Турнето вече започна с концерти и уъркшопове в Блумингтън, Чикаго и Ню Йорк и ще продължи до 3 юни, научи ДУМА от Тина Коилова. Повод за "приключението на американска земя" е новият албум на Ралчев и неговия квартет "На живо от България". Квартетът Петър Ралчев (акордеон), Николай Георгиев (китара), Илиана Марудова-Георгиев (вокал) и Петър Илиев (тъпан) е уникално съчетание между талант, приемственост между поколенията, усет за музициране и натрупан опит от музикантите в различни формации у нас и по света. Специфично в състава е, че и тримата музиканти, които ще партнират на Ралчев, са представители на най-младото поколение творци, eмигрирали в САЩ.

ККвартетът Петър Ралчев (акордеон), Николай Георгиев (китара), Илиана Марудова-Георгиев (вокал) и Петър Илиев (тъпан)


Николай Георгиев (китара) завършва Националното училище за народни изкуства "Филип Кутев", след което е продължава обучението си в Музикалната академия в Пловдив. Свирил е с различни групи в България и САЩ. Към днешна дата е член на оркестър "Колорит" в Чикаго.
Илиана Марудова-Георгиев (вокал) е започнала кариерата си като ученичка на Анка Кушлева, след което е завършила Националното училище за народни изкуства в Широка лъка и е продължила обучението си в Музикалната академия в Пловдив. Там тя е учила до пристигането си в САЩ.
Петър Илиев (тъпан) е танцьор и хореограф, чиято кариера се корени дълбоко в богатите музикални и танцови традиции на неговия род. Завършил е Националното училище за танцово изкуство, след което Института за музикални и хореографски кадри в София. Солист е на ансамбъл "Филип Кутев" до идването си в САЩ.
"На живо от България" - април-юни 2011, е турне на четиримата български музиканти пред американски ценители и български общности в университети, концертни зали, клубове и алтернативни сцени за представяне на сценични изкуства. Всички събития се осъществяват благодарение на стабилни партньорства, спонсорска подкрепа и договорени сътрудничества с културни организации и общности.
Програмата на турнето включва както концерти, така и образователни семинари и майсторски класове по различните инструменти. Следващите събития са в Торонто на 7 май, Монреал на 8-и, Филаделфия на 11-и, Стаутън на 12-и, Питсбърг - 13-и, Вашингтон - 14-и, и т.н. Музикалният тур ще приключи по програма на 3 юни в Сиатъл. 

Десницата спря вдигане на пенсиите

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 86

Рекетьорски скандал в парламента

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 86

Нови консултации за шеф на ЦИК

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 86

"Безсмъртният полк" пак ще шества на 9 май

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 86

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 86

Кратки новини

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 81

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 76

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 728

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ