04 Август 2021сряда03:06 ч.

Петър Витанов: България не решава нито един генерален проблем с Плана за възстановяване и устойчивост

автор:Дума

visibility 143

България няма да реши нито един генерален проблем през Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в студиото на „Денят на живо“ по Нова Нюз. Според него документът е подготвен хаотично, без стратегически цели и с неясна посока. А служебното правителство няма как само за месец да промени нещо генерално и да навакса пропуснатото.

„С Плана трябваше поне да стартираме енергийния преход в България. Няма как да имаме зелен преход, без да имаме енергиен преход. Имаме огромен проблем с въглищните централи. От 12 години се знае, че той ще възникне, но правителството го замиташе под килима. С какво ще се заменим Мариците. Това трябваше да е фокусът на правителството и тези огромни средства, които идват по Плана, можеха да помогнат за този безболезнен енергиен преход“, коментира Витанов.

Евродепутатът отбеляза, че няма стратегически план и за развитието на туризма.

„В България туризмът носи 10 процента от брутния вътрешен продукт, но ние нямаме една мярка, която да е свързана с него“, каза Витанов и добави, че в Плана за възстановяване и устойчивост няма нито ред и за т.нар „зелен транспорт“.

Според Петър Витанов не могат да се очакват чудеса само за месец, защото няма как да се направят корекции в стратегически документ, който би трябвало да се подготвя много по-дълго време.

„Планът не беше подготвен своевременно и служебното правителство няма много ходове. Ако не бъде внесен юли, следва септември, което ще е пагубно за България“, каза още Витанов.

Социалистът прогнозира, че един от най-важните сектори в икономиката ни – туризмът вече няма да е същият.

„За съжаление туризмът няма да се върне в същия вид. Този, който познавахме до момента - на много хора, струпани в едно пространство, с много услуги на едно място, няма да е възможен занапред“, каза Витанов и добави, че хората се страхуват за здравето си след ковид-епидемията.

„На преден план излиза друг вид туризъм – балнео, спа, здравен. Ние смятаме, че нашата държава, като член на Европейския съюз, има много предимства. Да се съревноваваш с Турция, Гърция, Хърватия не е целесъобразно предвид факта, че те имат и по-голяма морска ивица, и по-дълъг сезон. Ние обаче имаме предимство в термалните и минерални извори“, смята Витанов.

И още един аргумент защо българският туризъм трябва да се развива в тази посока - 92 български общини имат условия да го правят.

Витанов припомни и предложението след ковид-кризата да бъде направена програма за ваучери в Европа, които да бъдат финансирани от Европейския съюз и да са предназначени за хора над 60 години.

„Ако Европа стимулира тази програма и помогне на възрастните хора да се възстановяват, това може да даде допълнителен тласък на туризма, ще налее допълнителни средства на икономиката и бизнеса“, коментира Витанов.

По повод отчета на служебното правителство, Петър Витанов е на мнение, че то не надвишава своите правомощия, защото в обществото се е създала голяма нетърпимост към корупцията и са необходими разкрития за това, което се е случвало през изминалите години. Западната преса също следи под лупа случващото се в София, а публикациите за страната ни евродепутатът нарече „убийствени“.

 За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ