17 Януари 2022понеделник00:19 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Петър Витанов: България няма как да направи компромис със спазването на човешките права в Република Северна Македония

автор:Дума

visibility 267

 

„Няма причина новото българско правителство да отстъпва от позициите си за Република Северна Македония, докато не станем свидетели на решителни действия от страна на нашите съседи”. Това коментира в предаването „Брюксел1“ на Bulgaria On Air Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

„Това, което е важно е, че консолидацията по българската позиция остава непроменена, въпреки че в нея има и нюанси. Важно е да се каже, че не става въпрос за срокове, а за отстояване на позицията. А позицията на България е много ясна и тя обединява основните политически партии, дори и тези, които са нови на политическата сцена. България признава както езика, така и идентичността на Северна Македония, но няма да се съгласи договорът за добросъседство, сключен преди няколко години, да бъде пренебрегван и да не бъде спазван“, каза Петър Витанов.

„Докато правата на българските граждани в Република Северна Македония не бъдат спазвани, няма база за друг тип решение или компромиси. Това са намеренията и на българското правителство, това е залегнало в споразуменията и не очаквам да се случи нещо по-различно. Това, което може да бъде направено, е диалог, поемане на конкретни ангажименти, създаване на пътна карта, за да може България да допусне Република Северна Македония до първата междуправителствена конференция“, смята Витанов.

Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите коментира още, че предишните български правителства са пропуснали много време, в което да работят много по-активно в сферата на културата, икономиката и транспорта, но няма как да направи компромис със спазването на човешките права.

Според него „няма как да се отстъпи по тази тема, защото тя е фундаментална за целия Европейски съюз и никой не отстъпва от нея“.

Социалистът коментира и друга важна точка от дневния ред на ЕП от изминалата седмица. В резолюция, приета в четвъртък с 548 гласа "за", 69 гласа "против" и 54 гласа "въздържал се", Парламентът осъди „значителното руско военно присъствие по границата с Украйна“. Членовете на ЕП изискаха от правителството в Москва незабавно да изтегли военните си сили и да прекрати заплахата си срещу съседната си страна.

„Групата на БСП не гласува резолюциите срещу Русия, защото се създава среда, в която не се търсят решения“, коментира Витанов.

„Ескалацията на напрежение създава рискове за всяка една от страните. И води след себе си реципрочна такава. Липсваха конкретни предложения за деескалация на напрежението. Никой не иска война, но и двете страни не правят нищо конкретно, за да тушират напрежението“, каза още Витанов.

„Опасявам се, че човешките права, особено след смъртта на Хашоги, се превърнаха в стока. И много често ставаме свидетели на двоен стандарт при тяхното спазване или неспазване“, каза още евродепутатът по друга тема, свързана с Русия и попаднала във фокуса на Европейския парламент.

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 555

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 633

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ