27 Януари 2023петък20:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Петър Витанов: Най-важният въпрос при развитието на изкуствения интелект е как да съхраним човешките права

автор:Дума

visibility 4901

Темата за изкуствения интелект е изключително важна на фона на военните действия, които се водят на километри от нашата граница. Това каза ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов по време на конференция за изкуствения интелект, която Българската телеграфна агенция организира в рамките на инициативата "Български гласове за Европа".

Темата набира голяма популярност в Европейския парламент, защото изкуственият интелект вече се използва във всяка сфера на живота ни. Това е нашето бъдеще. Затова Европейската комисия предлага създаването на Закон за изкуствения интелект, в който трябва да се даде отговор до каква степен трябва да позволим на иновациите да заместят човешкото присъствие. Най-важният въпрос е как да съхраним основните човешки права – правото на свободно изразяване, на протест, на запазване на анонимност, презумпцията за невиновност до доказване на противното“, отбеляза Петър Витанов.

Самият закон се опитва да даде дефиниция какво представлява изкуственият интелект, също къде и как се използва и как това да не става за сметка на основни човешки права.

Има риск, който е неприемлив и който е свързан с безопасността и правата на гражданите“, подчерта представителят на социалистите в ЕП.

Биометричната идентификация на обществени места е неприемлива, защото нарушава редица права и свободи“, добави Петър Витанов и даде пример: „Кой ще отиде на протест, например, ако има опасения, че ще бъде сниман, таргетиран и работодателят му ще може да види какви са политическите му пристрастия“.

Евродепутатът коментира, че големите предизвикателства в Европейския съюз са свързани с това как да бъдат защитени тези права, без да се забавя темпът на иновации.

В момента Европа изостава от САЩ и Азия в инвестициите в изкуствен интелект, но съм убеден, че отново ще се превърне в лидер“, каза Витанов, който работи изключително активно по законодателството, свързано с изкуствения интелект в рамките на Европейския парламент.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ