26 Март 2023неделя08:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Петър Витанов: Протестите в Чехия са знак за надигащото се социалното недоволство в Европа

автор:Дума

visibility 49

Европейският съюз се задъхва от инфлационния натиск и от прииждащите бежанци

Протестите в Чехия не са началото на процеса, свързан и довел до енергийната криза в Европа. Началото на тежките политически последици за Европа започна още преди няколко месеца с каскадата от падащи правителства в европейските страни. Протестите в Чехия са знак за надигащото се социалното недоволство. Това каза евродепутатът от БСП и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаване на Поглед ТВ.

Тези, които остават на власт, губят все повече доверие. Колкото повече продължава войната, толкова повече последиците ще са по-значими и ще оказват влияние не само върху политическия, но и върху обществения живот“, каза Петър Витанов.

Според евродепутата газовата криза е започнала още при възстановяването на световната икономика от Ковид-19 и стремежът тя да навакса бързо след близо тригодишния застой. Войната е нанесла финалния удар.

В икономиките на Европа се наляха огромни средства от грантове и различен вид помощи, икономиката започна да бумти и това създаде проинфлационен ефект. На азиатския континент икономическото възстановяване, преди втория локдаун в Китай, беше по-бързо от нашето и това доведе до купуване на повече газ там. Всички очакваха през лятото на миналата година да падне цената и тогава да бъдат напълнени газохранилищата, но това не стана. Добавете към всичко това и амбицията на Европа за Зелената сделка, цената на квотите стигна до 100 евро на тон емисии. В резултат се стигна до взрив на цената на енергоизточниците. Със започването на войната между Русия и Украйна, тя се изстреля още по-нагоре, защото Обединена Европа винаги е разчитала на ресурсите от Русия“, поясни Витанов.

Войната в Украйна показа, че Европа се нуждае от диверсификация и от Зелената сделка. Този процес обаче ще е бавен и за него европейците ще платят висока цена.

За да се пренастроят доставките са нужни други количества и инфраструктура, танкери и прочие, което отнема години за да се случи, съответно и дългосрочни договори, гарантиращи рентабилността на въпросната инфраструктура. „Демократичен газ“ няма никъде, защото държавите, от които се каним да купуваме, не са пример за спазване на човешки права и демокрация“, каза още той.

Според Петър Витанов тепърва в Европа ще има домино от падащи правителства заради инфлацията и социалното недоволство.

На фона на задаващия се ценови шок ще се стигне до обедняване. Очаква ни ценови шок, реално инфлацията е около 30 процента у нас. Има призиви за намаляване на градусите на климатиците, гражданите да се къпят по-малко и подобни идеи за пестене на енергия. Навремето Роналд Рейгън беше казал, че ще вкара руснаците в землянките, опасявам се, че може те да ни върнат сега в пещерите“, каза още евродепутатът.

Според Петър Витанов Европа е нямала друг отговор към руската агресия освен санкции.

Европейските политици не си дадоха сметка, че вместо да спрат военната машина на Путин, те ѝ наливат допълнително средства, тъй като енергоизточниците скочиха до небесата“, каза още той.

България също идеологизира въпроса с газа. Каза, че няма да купува руски газ, но сега го купува през посредник и реално в Русия влизат дори с 10 процента повече пари отколкото преди“, каза още той.

Петър Витанов прогнозира, че мигрантският поток към България не само няма да спре, но ще се засилва в следващите месеци. И освен продължаващата несигурност в държавите, от където идва мигрантския поток, както и връщането на талибаните на власт, допълнителен фактор е войната в Украйна, която вещае продоволствена криза.

Част от черноморските пристанища са завзети, а други блокирани. Това не позволява на руската и украинската пшеница да стигне по предназначение в Северна Африка и Близкия Изток, където това зърно представлява 70-90% от целия внос, та дори и 100% като в страни като Алжир, Тунис, Египет, Ирак и Ливан“, каза Витанов.

"Когато този износ е невъзможен, количествата са недостатъчни там и цената на пшеницата скача. В Египет цената на хляба се дотира от правителството. Това значи недостиг, скъп хляб, проблеми за правителството, социални недоволства и бунтове, тежка миграция. Прибавете и проблема с връщането на талибаните в Афганистан от 10 месеца насам и желанието на голяма част от гражданите ѝ да напуснат; Ирак, който е изправен пред гражданска война, а също и гражданската война в Либия и Йемен. На прага на Европа се изправят милиони мигриращи хора. За турския президент Ердоган това е оръжие. И ако добавим към тази картина и шестте милиона украинци, които влязоха в Европа, ще видим, че Европейският съюз се задъхва, а ние сме първата му граница“, каза още евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ