13 Юли 2020понеделник20:03 ч.

Слави Генев, "Из Самоков", 30-те г. на ХХ в.

Пейзажи, които се вглеждат в кътчета

Сборна, жанрова изложба в софийска галерия

/ брой: 132

автор:Надежда Ушева

visibility 1608

Столичната галерия "Лоранъ" (ул. "Оборище" 16) представя сборната, жанрова изложба "Гледки" до 26 юли. Това са пейзажи, които се вглеждат в селища, градове, махали или малки интимни кътчета. От платната надничат сгради, багрени къщи, плевни и мелници, скрити в дворове и зеленина. 
Повечето от творбите са от известни места и носят белега на българското. Те са като от ретро, забавен каданс, в който обектите са разтопени от илюзорна нега. Няма игра на кадрите, няма сложност на композициите. Подбраните автори са познатите на публиката: Никола Кожухаров, Борис Денев, Марио Жеков, Йозеф Питер, Данаил Дечев, Георги Железаров, Георги Рубев, Иван Христов и др.
Сред тях интерес представляват созополски мотив на Марио Жеков, изпълнен с пастелна експресия на цвета, и малка по формат панорамна гледка към София на Борис Денев. Като противовес на българското, за което говорихме, е работа от 1926 г. на Никола Кожухаров. Композицията се рее над покривите на Стария град и дворцовия комплекс Храдчани в Прага, над които се извисява силуетът на катедралата "Св. Вит". 
Много често при споменаване на пейзаж зрителите си представят нещо леко и жизнено, но както има произведения подчертано лирични, така други са мрачни и тягостни. Чисто градска студенина носи платното на Тодор Хаджиниколов. Пастелните тонове разкриват умора и тъга в изображенията на скупчени сгради и голи дървета. Подобно е настроението в картината на Йозеф Питер. 
В експозиционното пространство се открояват градските пейзажи от Търново на двама различни като натюрел и идентичност автори - Иван Христов и Кирил Станчев. И двете работи са с ниска гледна точка, а старата столица е картина на историческо напластяване със стъпаловидните си къщи.

Натискат прокурори да атакуват президента

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 132

ЕК: Мониторингът върху България продължава

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 132

Бузлуджа се мести пред МС на 25 юли

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 132

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 39

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2133

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ