12 Април 2021понеделник06:51 ч.

Пирински с мандат да преговаря от името на ЕП

Европарламентът, Еврокомисията и Съветът на министрите ще съгласуват общ проект на решение за създаване на платформа за справяне с недекларирания труд

автор:Дума

visibility 13146

В Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент беше гласуван докладът, представен от евродепутата Георги Пирински, по създаване на Платформа за справяне с различните форми на недекларирания труд. Докладът, който беше приет с голямо мнозинство - 44 за и само 5 против, очертава позицията на парламента по предложението на Европейската комисия за създаването на така наречена Платформа по недекларирания труд с участието на по един представител от всяка държава членка и на значителен кръг наблюдатели. В позицията на парламента се съдържат редица положения, които отиват значително по-далече от предложението на Комисията: - един от съществените моменти е, че в доклада се предлага не само ограничаване и санкциониране на недекларирания труд, но едновременно с това и активни мерки за извеждането му от сивия сектор и включването в регулираната икономика; - твърде важно е, че Комисията по заетост и социални въпроси подкрепи предложението на докладчика, социалните партньори - синдикати и бизнес организации, да бъдат пълноправни членове на Платформата, а не само наблюдатели - обстоятелство, което би следвало съществено да повиши нейната роля и значение; - също така, нов момент е и изричното назоваване на неравноправното положение, в което изпадат работещите в условията на недеклариран труд, което често пъти приема формата на силна експлоатация, и съответно - необходимостта от ефективна защита срещу подобни практики. Въз основа на категоричната подкрепа на доклада в социалната комисия беше гласуван мандат за пристъпване към тристранен процес, "триалог" с представители на Европейската комисия и Съвета на министрите. Триалогът следва да съгласува общ проект на решение за създаване на Платформата, при който парламентът ще бъде представен от Георги Пирински, заедно със съдокладчиците от другите политически групи.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ