24 Януари 2021неделя14:37 ч.

Писането на ръка надви клавиатурата

Когато ползват компютър, хората често изобщо не мислят за съдържанието

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 617

Когато хората използват химикалка и хартия, а не клавиатурата на компютъра, обработват информацията по-задълбочено, сочат резултати от ново проучване. Пам Мюлер от Принстънския университет провежда експеримент със студенти, на които им е възложено да си водят бележки, като половината ползват лаптоп, а другите - пишат на ръка. Оказало се, че ползващите клавиатура са били склонни да запишат думите на преподавателя дословно. Докато онези, които са водили записки на ръка, е трябвало да обобщят чутата информация, съобщи Би Би Си. След това на студентите са им раздадени тестове за интелигентност, които да ги разсеят, а по-късно е проведен тест относно съдържанието на лекцията, върху която са си водили записки.

Когато станало въпрос за запомняне на факти, се оказало, че няма значение, какъв метод на водене на бележки е използван. Разликата е настъпила, когато участниците в изследването са помолени да обяснят засегнатите в лекцията понятия. Оказало се, че онези, които са си водили бележки на ръка, са се справили по-добре.

Дословното водене на бележки включва по-плитка форма на познавателна обработка на информацията. Когато пишете на компютър, можете да го правите, без изобщо да мислите за съдържанието.

Другото предимство при ползването на химикалка и хартия е, че се "придвижвате" по страницата много бързо, обикаляйки, подчертавайки или добавяйки допълнителна информация в полетата.

Експериментът е проведен под различни форми още няколко пъти, като резултатът е бил в полза на пишещите на ръка. Обяснението за това е, че когато слушате и записвате на хартия, мозъкът се старае да запомни повече подробности, които биха били полезни по-късно. Ползването на лаптоп е препоръчително, когато трябва да бъдат усвоявани по-прости факти.

Разбира се, когато можете да пишете бързо и искате транскрипция, тогава компютърът е идеален. Но ако целта е да разберете материала по-добре, а не просто да запишете текста, тогава си водете бележки на ръка, препоръчват експерти.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 15

Президентски избори в Португалия

автор:Дума

visibility 333

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 634

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 793

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 766

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 344

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ