19 Януари 2020неделя20:27 ч.

Писането на ръка надви клавиатурата

Когато ползват компютър, хората често изобщо не мислят за съдържанието

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 361

Когато хората използват химикалка и хартия, а не клавиатурата на компютъра, обработват информацията по-задълбочено, сочат резултати от ново проучване. Пам Мюлер от Принстънския университет провежда експеримент със студенти, на които им е възложено да си водят бележки, като половината ползват лаптоп, а другите - пишат на ръка. Оказало се, че ползващите клавиатура са били склонни да запишат думите на преподавателя дословно. Докато онези, които са водили записки на ръка, е трябвало да обобщят чутата информация, съобщи Би Би Си. След това на студентите са им раздадени тестове за интелигентност, които да ги разсеят, а по-късно е проведен тест относно съдържанието на лекцията, върху която са си водили записки.

Когато станало въпрос за запомняне на факти, се оказало, че няма значение, какъв метод на водене на бележки е използван. Разликата е настъпила, когато участниците в изследването са помолени да обяснят засегнатите в лекцията понятия. Оказало се, че онези, които са си водили бележки на ръка, са се справили по-добре.

Дословното водене на бележки включва по-плитка форма на познавателна обработка на информацията. Когато пишете на компютър, можете да го правите, без изобщо да мислите за съдържанието.

Другото предимство при ползването на химикалка и хартия е, че се "придвижвате" по страницата много бързо, обикаляйки, подчертавайки или добавяйки допълнителна информация в полетата.

Експериментът е проведен под различни форми още няколко пъти, като резултатът е бил в полза на пишещите на ръка. Обяснението за това е, че когато слушате и записвате на хартия, мозъкът се старае да запомни повече подробности, които биха били полезни по-късно. Ползването на лаптоп е препоръчително, когато трябва да бъдат усвоявани по-прости факти.

Разбира се, когато можете да пишете бързо и искате транскрипция, тогава компютърът е идеален. Но ако целта е да разберете материала по-добре, а не просто да запишете текста, тогава си водете бележки на ръка, препоръчват експерти.

И във Волуяк протестират заради липсата на вода

автор:Дума

visibility 0

Синдикалистка изнудвала директори с подписка

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 12

Нови течове по водопровода в Шумен

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 12

Италианските боклуци били за ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 12

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 12

АЕЦ "Козлодуй" пред кадрова криза

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 12

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 12

Путин е против власт до живот

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 12

Ветераните в Русия ще получат по 75 000 рубли за 75 г. от Победата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 52

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 36

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 40

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ